Ludovic Orban a făcut anunțul despre prețul benzinei și al motorinei. Ce se întâmplă cu acciza la carburanți

Ludovic Orban a făcut anunțul despre prețul benzinei și al motorinei. Ce se întâmplă cu acciza la carburanți
Ludovic Orban a făcut anunțul despre prețul benzinei și al motorinei

Premierul Ludovic Orban a făcut un anunț, miercuri, despre prețul benzinei și al motorinei. Ce se întâmplă cu acciza la carburanți?

Ludovic Orban, anunț despre prețul benzinei și al motorinei

Ludovic Orban a afirmat, miercuri, 27 noiembrie, că trebuie desființată supraacciza la carburanți, iar Guvernul PNL va face o analiză în acest sens. De asemenea, ministerul de Finanțe a anunțat, într-un răspuns la o interpelare adresată de deputatul PNL Florin Roman, că statul român a colectat din luna septembrie a anului 2017 până în prezent suma de circa 5,58 de miliarde de lei, prin introducerea supraaccizei la carburanți în perioada precizată.

Ludovic Orban a făcut anunțul despre prețul benzinei și al motorinei. Ce se întâmplă cu acciza la carburanți
Benzinărie

„Trebuie desfiinţată supraacciza la combustibili. A fost o mare prostie şi, deşi astăzi pare să producă bani, poate să fie un semnal foarte bun dacă renunţăm la ea. Vom face o analiză”, a declarat Orban, la conferinţa „Buget şi fiscalitate 2020: dinspre politica oficială spre mediul de afaceri”.

Istoric

  • În anul 2014, Guvernul Ponta introducea o supraacciză pe carburanți, de 7 eurocenți pe litru, pe motiv că din banii strânși suplimentar se vor construi autostrăzi. Mai apoi, Ponta a spus că supraacciza a fost o eroare, pentru că banii au intrat în bugetul mare, nu în autostrăzi, după cum era planificat.
  • În 2016, Guvernul PSD a horătâr că va scoate supraacciza din data de 1 ianuarie 2017. În toamna aceluiași an, Guvernul s-a sucit și a reintrodus supraacciza, pentru că petroliștii nu au ieftinit destul carburanții, iar prețul fără taxe ar fi nejustificat de mare. Râzgândirea a venit după ce la 1 ianuarie a scăzut cu un punct și cota generală de TVA, de la 20% la 19%

Prețuri

Prețul carburanților a fost tot timpul un subiect care a îndurerat șoferii din România. E drept că s-au scumpit în toată Europa, însă la noi costurile s-au ridicat ceva mai mult. Conform e-nergia.ro, care a făcut o comparație cu prețurile din restul țărilor europene, evoluția costurilor în euro, în intervalul 7 ianuarie-6 mai 2019, arată cum stă situația de fapt. Prețul benzinei în țara noastră a crescut de la 1,06 euro la 1,22 euro litru, iar cel al motorinei de la 1,14 la 1,25 euro litru. Procentual, în euro, benzina s-a scumpit la noi cu circa 15%, iar motorina cu 9,6%.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI