Cum se va stabili prețul la benzină și motorină. Măsura menită să prevină creșterea costurilor la carburanți

Autor: Chivu Ana - 15:37, 08 iul. 2019
Ce măsură a fost luată pentru prevenirea creșterilor carburanților

Consiliul Concurenței susține implementarea unei reguli prin care toți operatorii să afișeze simultan prețurile majorate la carburanți. Care sunt condițiile și ce susține Consiliul?

Preț stabilit în prealabil la benzină și motorină. Cu ce măsură a venit Consiliul Concurenței?

Consiliul Concurenței susține implementarea unei reguli prin care toți operatorii sunt obligați să afișeze simultan prețurile crescute la carburanți, în anumite zile și la ore stabilite. Autoritatea de Concurență cere adoptarea măsurii în cauză în urma derulării unei anchete sectoriale pe piața de carburanți din România care a confirmat faptul că există un lider care deține aproape jumătate din piață, efect asupra modificării prețurilor. În acest timp, fiecare companie monitorizează la modificările de prețuri. În acest context, companiile care sunt concurente preferă mai degrabă să adopte un comportament apropiat cu cel al liderului din punctul de vedere al modificărilor de prețuri.

„În aceste condiţii, concurenţa pe piaţa comercializării cu amănuntul de carburanţi din România este redusă, fapt care se reflectă asupra nivelului preţurilor cu amănuntul la carburanţi. Ca urmare, în vederea creşterii concurenţei în acest sector, Consiliul Concurenţei susţine eleborarea unui act normativ prin care să se stabilească numărul creşterilor de preţ săptămânale, zilele în care se pot efectua aceste creşteri şi ora modificării, valabile pentru toate companiile de pe piaţă, pentru reducerile de preţ neimpunându-se nicio restricţie de acest fel, acestea putând fi operate oricând”, arată instituţia.

Măsură venită pentru prevenirea creșterii arburanților

Majorarea nivelului redevenței petroliere intensifică presiunea concurențială

Consiliul Concurenței consideră oportună decizia ANRM pentru a stabili prețul de referință pentru petrolul extras din România în funcție de cotația Brent din luan precedentă. „Acest tip de petrol răspunde condiţiilor de pe piaţa europeană şi este relevant şi pentru piaţa românească a carburanţilor şi, ca urmare, este normal să fie avut în vedere la stabilirea redevenţei pentru petrolul extras din România.

Autoritatea de Concurenţă consideră că majorarea nivelului redevenţei petroliere va intensifica presiunea concurenţială pe piaţă, în condiţiile în care nu se creează bariere în calea importurilor de carburanţi auto în România”, mai arată instituţia.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI