Meteorologii Administrației Naționale de Meteorologie au anunțat pentru aceste zile ger de crapă pietrele în România. Cu această ocazie, toți șoferii trenuie să știe care sunt lucrurile pe care să nu le lasei niciodată în maşină când e ger. Devin periculoase peste noapte.
Există o serie de lucruri care nu se lasă în mașină pe timp de ger. Și cum prognozele din această perioadă indică ger în țara noastră, șoferii ar trebui să ia la cunoștință această listă de obiecte care poate deveni chiar periculoasă.
Primele obiecte depre care șoferii trebuie să știe nu se lasă în mașină atunci când este ger sunt sticlele de apă sau cutiile cu suc. Acestea sunt uitate frecvent în mașină.
Apa îngheață bocnă în mașină și își mărește volumul. Astfel, sticla se va sparge, iar atunci când mașina începe să se încălzească de la soare, gheața se topește udând tapițeria.
Sucul la cutie ca și berea îngheață, existând acelașipericol ca ți în cazul aperi. Numai că una este să uzi tapițeria cu apă și alta este să o uzi cu un suc colorat și dulce. Dacă totuși acestea nu se sparg, luate din mașină și decongelate, nu vor mai avea același gust.
De asemenea, în mașină, pe timp de ger, nu se lasă tuburi sub presiune sau spray-uri, fie ele cu parfum sau cu soluții de curățat geamurile. Orice tub sub presiune care îngheață este posibil să explodeze.
Nici ouăle nu trebuie lăsate în mașină atunci când afară este ger. Cele mai multe alimente lăsate în portbagaj vor îngheța, iar ouăle, care sunt fragile, vor crăpa pe loc.
În plus, șoferii trebuie să fie atenți și la conserve. Nici acestea nu se lasă iarna în mașină pentru că apa din alimente îngheță bocna și conservele pot exploda. La fel ca la bere și suc, după decongelare conservele nu vor mai fi așa de gustoase.
Șoferii trebuie să mai știe că iarna nu se lasă medicamente în mașină cum ar fi: fiolele, siropurile sau alte medicamente în stare lichidă.
Acestea vor îngheța, iar după decongelare nu vor mai fi eficiente cum au fost. Diabeticii trebuie să știe că insulina nu mai poate fi folosită după ce a înghețat.
Șoferii trebuie să mao știe și că ochelarii de vedere nu se lasă în mașina pe timp de ger. Gerul face ca rama să se contracte, astfel că lentilele vor pica. Sau poate fi afectat centrul focal al lentilelor.
Nu în ultimul rând, în mașină, în ger, nu se lasă electronice. Procesoarele telefoanelor și al laptop-urilor pot fi puternic afectate dacă îngheață.
A doua zi, electronicele, dacă se încălzesc brusc în casă, condensează și umezeala va deteriora mai multe circuite și procesoare.