Experții în energie au anunțat cât curent consumă un laptop pe care îl ții în priză 8 ore pe zi. Suma e alta decât credeai, de fapt. Care este consumul real al unui laptop și cum se raportează acesta la consumul unui computer desktop, vedeți un pic mai jos.
Un laptop băgat în priză, fie că se lucrează pe el sau este uitat așa, încarcă factura lunară de curent electric. Conform experților în energie laptopurile sunt mai economice din punct de vedere al consumului decât varianta desktop, în contextul în care sunt prevăzute cu baterii.
Un alt avantaj al laptopului este acela că nu are plăci video foarte puternice și au, de cele mai multe ori, o grafică integrată, care necesită mai puțin consum de curent electric.
Consumul de energie electrică al unui computer variază în funcție de model, precum și dacă este laptop sau desktop.
Un computer de birou folosește în medie 200 W/oră atunci când este folosit și are difuzoare și imprimantă incluse. Un astfel de computer care stă opt ore pe zi deschis consumă 600 kWh anual, ceea ce înseamnă 50 kWh pe lună.
În schimb, un laptop consumă între 50 și 100 W/oră atunci când este folosit, în funcție de tipul lui. Un laptop care este folosit opt ore pe zi folosește între 150 și 300 kWh.
De asemenea, doar aflat în priză, consumul de energie atât al unui desktop, cât și al unui laptop scade cu circa o treime.
Desktop-ul complet folosește în medie 200 de wați oră (Wh). Aceasta consumă 171 W, modemul de internet consumă 10 W, imprimanta consumă 5 W și difuzoarele consumă 20 W.
Atunci când un computer este pornit timp de 8ore pe zi, consumul anual ajunge la 600 kWh, ceea ce înseamnă 50 kWh pe lună.
Dacă se înmulțește 50 de kwh cu prețul curentului de 0,80 lei rezultă un preț la facură de 40 de lei pe lună.
Laptopul folosește consumă mult mai puțin, între 50 și 100 Wh, în funcție de model. Dacă este folosit timp de 8 ore pe zi, consumul lui oscilează între 150 și 300 kWh pe an.
Dacă facem un calcul simplu înseamnă că este vorba de 12,5 – 25 kWh/lună. Astfel, consumul maxim lunar al unui laptop este de 20 de lei, dacă se calculează prețul curentului la o,80 de lei.
Nu în ultimul rând, un laptop care este lăsat în priză timp de 8 ore pe zi consumă în jur de 19 KWh într-o lună, ceea ce înseamnă în jur de 15 lei în plus la factura de curent, bani care ar putea fi economisiți dacă aparatul este scos din priză atunci când nu este folosit.