Fie că ne place sau nu, viețile noastre sunt guvernate, într-o anume măsură, de superstiții. Unele dintre ele s-au dovedit a fi întemeiate, altele, din fericire, nu. De exemplu, a pune sare pe mâncarea cuiva sau a-l „ajuta să pună sare” ar putea să-ții aducă ghinion. Nu ar trebui niciodată să lași pe cineva să împrumute sare de la tine. Ar trebui doar să o oferiți ca un cadou sau să o vindeți, dar niciodată să o împrumutați. În plus, să împrumuți sare aduce ghinion celui care o împrumută și este și mai rău să o returnezi. În afară de asta, se mai spune că anumite lucruri nu trebuiesc împrumutate, ți-ar aduce ghinion. Indiferent dacă crezi sau nu în superstiții, este bine totuși să ști astfel de lucruri, zicem noi.
Te-ai trezit vreodată numărând păsările, evitând pisicile negre sau îngrijorându-te de vineri 13? Poate că ați spus „Fii binecuvântat!” după strănutul unei persoane dragi sau v-ați ținut degetele încrucișate pentru un rezultat bun. Poate că vă socotiți succesul, să zicem la un examen sau la examenul de conducere, pe o pereche de pantaloni norocoși.
Dacă este așa, nu sunteți singuri. Superstițiile de zi cu zi sunt larg răspândite, sondajele de opinie relevând cu regularitate că cel puțin un sfert din populația lumii este superstițioasă în mod activ. Adesea, acestea iau forma unor obiceiuri inofensive.
Dar merită să vă gândiți ce sunt superstițiile și cum apar ele. Ele se bazează pe o viziune magică asupra realității care poate duce la decizii greșite, neînțelegeri și confuzie. Și, din punct de vedere istoric, superstițiile împărtășite au avut rezultate catastrofale.
Citește și: Superstiții de vineri, 13 august. Ce trebuie să eviți azi, neapărat, sau nu e bine deloc pentru tine
O superstiție este o credință conform căreia afacerile umane sunt influențate nu de un comportament intenționat sau de cauze naturale, ci de magie, șansă și favoruri divine. De obicei, ele implică credințe și practici care încearcă să influențeze evenimentele pentru a obține un rezultat bun sau pentru a evita un rezultat rău.
De asemenea, ele implică adesea credința în noroc, o forță misterioasă care aduce succesul sau adversitatea ca o chestiune de șansă, mai degrabă decât prin propriile noastre eforturi. Din punct de vedere istoric, norocul a fost reprezentat și personificat în multe feluri, de la Lady Fortuna la Roata Norocului.
Printre multele superstiții, transmise de la strămoși, una dintre ele apare constant în comunități. Este vorba de împrumutatul banilor. Mai ales când vine vorba de familie, sau chiar prieteni. Se spune că aduce ghinion celu care împrumută, dacă face asta.
O altă spuerstiție spune că nu este bine să împrumutați pâine vecinului, iar dacă chiar o faci, nu uita să îi tai colțurile. Se spune că atunci când oferim sau împrumutăm cuiva pâine, dar fără a-i tăia colțurile, abundeța și prosperitatea casei tale va dispărea.
Banala mătură dacă o împrumutăm veinului, conform superstițiilor, ar aduce ghinion casei tale. Motivul, spun superstițiile, este că atunci când facem asta toate energiile pozitive dispar din casa ta, ceea ce poate aduce ghinion, dacă stăm să ne gândim, nu?
O altă veche superstiție spune că nu trebuie să împurmutăm niciodată hainele, lucrurile personale și bijuteriile. Gestul ne-ar putea costa energiile pozitve acumulate în aceste obiecte, care odată împrumutate, s-ar transfera asupra noului posesor, iar noi am avea parte de ghinioane.
Așa cum spuneam și la începutul acestui articol, viețile noastre sunt guvernate de mituri și superstiții, într-o mică sau mare măsură. Depinde de fiecare în parte cum percepe astfel de lucruri, și va acționa, în cele din urmă, așa cum îi dictează mintea. Important este , totuși, să ținem cont și de sfaturile bătrânești, majoritatea venind din experiența înaintașilor.