Lucian Bode, despre România ”înghețată”: asigurările ciudate ale ministrului Transporturilor

Lucian Bode, despre România ”înghețată”: asigurările ciudate ale ministrului Transporturilor

Ca în fiecare an, autoritățile române au fost luate prin surprindere de fenomenele meteorologice specifice iernii. Din acest motiv, activitatea unei mari părți din țară este complet înghețată, în timp ce oficialii se bat în declarații ”optimiste”, începând cu ministrul interimar al Transporturilor, Lucian Bode.

Nu este foarte clar numărul celor care au rămas blocați în trafic, între localități, pe drumuri naționale, dar Lucian Bode a insistat destul de multe pe acele persoane. Dincolo de activități de dezăpezire și detașare de autospeciale, ministrul Transporturilor și-a manifestat speranța că că cei aflați în trafic vor ajunge în siguranță la destinație.

În contextul în care agențiile de meteorologie au emis cod roșu pentru mai multe regiuni din țară și mai multe drumuri naționale sunt blocate, este mai important ca niciodată să nu pornești la drum dacă nu ești sigur că ești pregătit să petreci multe ore în trafic.

VREME - METEO - DRUMURI INCHISE - IARNA

„Prioritatea noastră zero este ca cei aflați în trafic să ajungă în siguranță la destinație. Pentru ca acest lucru să se întâmple trebuie ca tot ce am pregătit să funcționeze ca la carte. Cei care nu își vor face treaba indiferent de poziția pe care o ocupă vor răspunde!”, spune Lucian Bode, ministrul interimar al Transporturilor. Miercuri a avut loc, la sediul Ministerului, ședința Comandamentului Central de Iarnă care funcționează la nivelul Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor (MTIC).

În condițiile avertizărilor meteorologice emise de către Administrația Națională de Meteorologie, reprezentanții unităților MTIC membre ale Comandamentului au precizat că dispun de resursele umane și materiale care sunt necesare pentru asigurarea desfășurării traficului în condiții de iarnă, potrivit unui comunicat remis Mediafax.

Cum am detaliat mai devreme, circulația este oprită pe raza a cel puțin patru județe până la ora 8:00, în această dimineață. Situația cea mai dificilă se înregistrează în Dobrogea, unde trenurile de marfă au fost anulate pentru a facilita circulația în condiții cât de cât normale a trenurilor de persoane.

„De la prima ședință a Comandamentului pe care am convocat-o v-am spus că preocuparea noastră zero este siguranța românilor. Aștept de la voi maximă implicare astfel încât să nu ne confruntăm cu situații critice. Știm fiecare ce avem de făcut și astfel nu vom avea probleme. Toate comandamentele regionale sunt funcționale. Există un sistem eficient de monitorizare a stocurilor și utilajelor. Comunicarea între dumneavoastră și cei pe care îi coordonați trebuie să fie rapidă și eficientă. Nu voi admite nicio bâlbâială sau vreo întârziere deoarece acestea pot afecta în orice moment viețile oamenilor. Vreau să aveți o comunicare continuă cu cetățenii pentru ca toți cei interesați să aibă toate informațiile necesare.

Să știe dacă un drum este închis sau dacă este vreo întârziere la trenuri. Sper ca situațiile cu participanți la trafic blocați de troiene să nu se întâmple dar dacă avem astfel de cazuri să interveniți cu celeritate. Tot așa cei care călătoresc cu trenul trebuie să aibă confortul necesar. Dacă veți avea o situație neprevăzută sper că ați luat toate măsurile pentru ca oamenii să nu stea blocați cu orele în vreo pustietate. Vă spun de pe acum ca să fie foarte clar: cine nu este în stare să își coordoneze oamenii și resursele se va duce acasă. Fără excepție”, a mai spus Lucian Bode, ministrul interimar Transporturilor.