Este vorba despre Kazahstan, unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai Rusiei, care a refuzat să trimită trupe în Ucraina, cu scopul de a sprijini ofensiva rusă. În plus, a decis să nu recunoască republicile separatiste Doneţk şi Lugansk, conform informațiilor publicate de NBC News.
În plus, decizia autorităţilor din Kazahstan este ferm susţinută de Statele Unite, potrivit sursei menționate.
„Suntem mulţumiţi de decizia Kazahstanului de a nu recunoaşte LPR şi DPR”, a declarat Consiliul Naţional de Securitate al SUA într-un comunicat citat de publicaţia poloneză.
„Salutăm, de asemenea, refuzul Kazahstanului de a-şi trimite forţele să se alăture războiului lui Putin în Ucraina”, a mai spus sursa citată.
Nu este chiar o surpriză faptul că Guvernele din Asia Centrală au decis să se abțină în mare măsură în a comenta ofensiva rusă în Ucraina. Este important de reținut faptul că statele Kazahstan, Kârgâzstan şi Tadjikistan sunt membre ale blocului militar CSTO condus de Moscova.
Mai mult, se pare că decizia Kazahstanului de a nu se alătura politicii agresive a Rusiei este una din cele mai mari suprize apărute după invadarea Ucrainei de către trupele ruse la ordinul lui Vladimir Putin.
În cursul zilei de duminică, 27 februarie, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat ca forțele de descurajare ale țării sale, care includ arme nucleare, să fie plasate în alertă maximă. Mai mult, liderul de la Moscova a declarat că sancțiunile impuse Rusiei sunt ilegale, iar forțele strategice „sunt menite să descurajeze agresiunea împotriva Rusiei și a aliaților săi și să învingă agresorul”. Pe de altă parte, în a patra zi de război, Ucraina a publicat bilanțul victimelor.
Conform ministrului adjunct al Apărării din Ucraina, Hanna Malyar, forțele ruse ar fi pierdut în jur de 4.300 de militari. Oficialul ucrainean a mai spus că trupele ruse au rămas fără 146 de tancuri, 27 de avioane, 26 de elicoptere, 706 de vehicule blindate de luptă, 49 de tunuri, un sistem de apărare antiaeriană Buk, patru sisteme de lansare de rachete multiple, 30 de vehicule, 60 de tancuri, două drone și două bărci. Cu toate acestea, aceste date sunt preliminare și pot fi modificate, a spus Malyar într-o postare pe Facebook.
Moscova nu a confirmat, până acum, datele prezentate de Ucraina.
Până acum, soldații ruși s-au confruntat cu o rezistență puternică din partea militarilor ucraineni și avansează mult mai lent decât au planificat, după cum a anunțat Ministerul Apărării britanic. Armata lui Putin are acum în Ucraina „zeci de mii” de militari, conform unui înalt oficial al Departamentului Apărării din SUA, iar mai mult de 150.000 de militari ruși ar fi în jurul Ucrainei.