Lovitură pentru salariaţii din România. Taxa pe care angajaţii ar putea fi nevoiţi să o plătească în curând
Asumările din PNRR dau mare bătaie de cap, inclusiv actualei guvernări condusă de Marcel Ciolacu. După eșecul eliminării pensiilor speciale din Parlamentul României, guvernanții se gândesc să dea o nouă lovitură pentru salariaţii din România, fiind vorba, de fapt, de taxa pe care angajaţii ar putea fi nevoiţi să o plătească în curând. Citește mai departe și vezi despre ce taxă este vorba.
Asumările din PNRR dau mare bătaie de cap
În plină pandemie, toate cele 27 de state, membre UE, intrau într-un plan de redresare economică, unele având mai multe obligații, iar altele mai puține. România, prin semnarea acordului cadru, avea să-și asume mai multe reforme, în opinia CE atât de necesare, pentru a putea beneficia de sumele acordate prin PNRR integrale.
Una din aceste reforme face referire și la reașezarea facilităților fiscale, iar parte din ele să fie reduse treptat. Concret, este vorba, de fapt, de eliminarea scutirii de la plata anumitor taxe a unei părți a categoriilor de angajați din România.
Vezi și: Românii care ies mai târziu la pensie cu 3 ani. Veste rea pentru aceşti angajaţi!
Dacă reforma din sistemul de pensii este într-un punct volatil și rezultatul din ultimele zile ne dovedește asta, vorbind aici de lipsa votului de a elimina pensiile speciale ale parlamentarilor, de cealaltă parte, de la Ministerul de Finanțe vin noi vești care ar putea afecta cel puțin două categorii de angajați, scutiți până acum de la plata anumitor taxe către bugetul de stat.
Noul demers ar putea veni ca o lovitură pentru salariaţii din România, mai ales că nu cu mult timp în urmă una dintre acestea a beneficiat de o nouă majorare a salariului mediu pe economie.
Ministerul de Finanțe ar putea da o lovitură pentru salariaţii din România
În contextul asumărilor PNRR, și a deciziei de reașezare a facilităților fiscale, Marcel Boloș, noul mandatat la Finanțe, anunță un proiect de lege care să elimine scutirea plății taxei către asigurările de sănătate, de 10 % din venitul obținut, pentru două categorii de angajați, și anume cei din construcții și din agricultură.
Vezi și: Angajații din România care nu vor mai plăti impozit de la 1 iunie 2023. S-a dat legea
Reamintim că după ultima majorare, în cazul celor două categorii, salariul mediu a crescut la aproximativ 4,200 de lei, iar dacă venitul obținut va fi mai mare decât această sumă, conform ministrului Marcel Boloș, proiectul prevede ca toată lumea să plătească cei 10%. Pe de altă parte, veniturile fiind substanțial mai mari pentru angajații din IT, aceștia din urmă plătesc contribuția la asigurările de sănătate.
Vezi și: Câți bani câștigă angajații din marketing, IT sau banking în România. Așteptările sunt mult mai mari
Guvernul se gândește să introducă taxa pentru acești angajaţi
Situația este una delicată, mai ales datorită asumărilor din PNRR, iar Marcel Boloș mai spune că ”Discuții sunt în condițiile în care Guvernul a anunțat în repetate rânduri că trebuie să crească încasările la bugetul de stat și totodată avem și un jalon în PNRR care ne obligă să facem acest lucru.”
Pe de altă parte, Marcel Boloș a reamintit faptul că la această oră se încearcă găsirea de soluții privind modificarea cotei de TVA, mai ales la alimentele de bază, având în vedere și promisiunea fermă făcută de Marcel Ciolacu la preluarea mandatului de premier, aceea de a reuși să scadă prețurile acestora.