22 iun. 2023 | 19:09

Cât de mult se vor ieftini alimentele de bază în România. Declarațiile premierului Marcel Ciolacu EXCLUSIV

News
Cât de mult se vor ieftini alimentele de bază în România. Declarațiile premierului Marcel Ciolacu EXCLUSIV
Cât de mult se vor ieftini alimentele de bază în România. Declarațiile premierului Marcel Ciolacu

Pâinea, laptele, brânzeturile, carnea, ouăle, făina, mălaiul, uleiul, legumele și fructele proaspete. Toate acestea ar trebui să se ieftinească în câteva săptămâni, dacă e să le dăm crezare actualilor guvernanți. Playtech Știri a încercat să afle cu ce procente vor scădea toate aceste produse din lista alimentelor de bază, dar nimeni nu se încumetă să ofere niciun fel de cifre, nici măcar cu titlu de estimare.

Adaosul comercial diferă de la un magazin la altul

”Adaosul comercial e diferit de la magazin la magazin, de la lanț de retail la altul. El ține cont de mai mulți factori, inclusiv de amănuntul foarte important dacă avem de-a face cu un produs de masă sau unul de nișă.

Ăsta este unul dintre motivele pentru care cifrele exacte vor întârzia să apară. Nimeni nu vă poate oferi în acest moment cifre clare”, a precizat George Bădescu, directorul executiv al Asociației Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR) pentru Playtech Știri.

El spune că ceea ce este sigur că este faptul că propunerea de a plafona sau chiar a scădea, după caz, adaosul comercial a fost în mare acceptată de marii retaileri.

”Cel mai probabil vom merge pe formula plafonării. Dar lumea trebuie să știe că adaosul comercial va continua să existe.

Înțelegem astfel ca și noi retailerii să ne implicăm în toată chestiunea asta pe care și-o dorește toată lumea de a calma inflația, de a stabiliza situația și de a trăi mai bine.

Dar în povestea asta sunt incluse și alte categorii din circuitul economic, nu doar noi. Va fi așadar o muncă în echipă”, avertizează George Bădescu.

Citește și Alimentele pe care să nu le congelezi niciodată. Își pierd toate proprietățile

Calculele vor dura probabil mai mult decât se estima

El spune că va mai dura o vreme până când se vor contura valorile unor ieftiniri de produse din simplul motiv că se lucrează cu multe adaosuri și că fiecare mare retail, producător sau distribuitor va trebui să accepte anumite lucruri modificate pe o anumită perioadă, nici aceea încă agreată oficial de toată lumea.

”E greu de estimat în prezent cu cât se va reduce prețul produselor din coșul de bază, dacă vom avea o ieftinire a prețului cu o singură cifră sau cu două!”, indică același George Bădescu.

El crede că până la 1 iulie, când cel mai probabil urmează a intra în vigoare noile prețuri, statul va trebui să ia măsuri și pentru evitarea unei eventuale specule:

”Poți reduce, spre exemplu, prețul cartofilor produși în zona de la Sf. Gheorghe. Dar dacă toată lumea se va orienta spre asta, riști să atingi repede penuria. Sau, dimpotrivă, să apară băieți deștepți care să profite de oferte de vânzare-cumpărare și apoi să revândă mai scump!”.

În schimb, noul premier, instalat în urmă cu doar o săptămână a anunțat deja, la începutul ședinței de Guvern, că marile lanțuri de magazine au transmis o primă listă cu produse pentru care Executivul își dorește să implementeze curând o schemă de reducere a prețurilor la alimente de bază.

Este vorba de pâine, lapte, brânzeturi, carne, ouă, făină, mălai, ulei, dar și legume și fructe proaspete.

Citește și Alimentele de bază care se ieftinesc în România. Câte produse au preț deja mai mic în Franța

Ce spune actualul premier, Marcel Ciolacu

”Avem astfel toate condițiile pentru ca în perioada următoare să finalizăm un acord sau un act normativ și chiar aș dori să le mulțumesc pentru promptitudine și pentru această abordare.

Asta înseamnă scădere garantată a prețului la unele produse de bază din gama celor indispensabile populației. Aici ne referim foarte clar la pâine, lapte, brânzeturi, carne, ouă, făină, mălai, ulei, legume și fructe proaspete.

Va fi o scădere care nu va pune presiune pe producătorii români. Cred că românii merită din plin un asemenea gest sub forma unui efort comun al statului și al mediului privat”, a declarat Marcel Ciolacu.

Parteneri
Cine este românca aleasă cea mai frumoasă femeie din Italia. Luisa va reprezenta țara de adopție în concursul internațional
Redactia.ro
Lacomii care își umplu farfuriile cu vârf la All Inclusive, obligați să mănânce tot sau primesc amendă
Click.ro
Povestea unei românce condamnată la moarte de medicii din Bacău și salvată în Turcia. „Acolo nu s-a rostit cuvântul «moarte»”
Digi24
Propunerea INDECENTĂ primită de Prințesa Diana de la un celebru miliardar. E INCREDIBIL ce a putut să-i spună!
Vocea.biz
Wow, ce rochie! Românca Romina Gingașu, soția miliardarului Piero Ferrari, apariție de senzație într-o ținută Dolce & Gabbana / FOTO
Unica.ro
Hackerii vă pot lăsa cu conturile goale. Cum fură în câteva secunde
EVZ.ro
Simona de la Insula Iubriii, mesaj tranșant pentru ispita Anamaria. Consideră ca ar fi fost interesată de Claudiu și după terminarea competiției: “Nu sunt pansamentul nimănui”
Spynews
Taxă obligatorie în România. Se impune o nouă majorare: În mod cert, e loc de creştere
Capital.ro
Imagini fabuloase din casa Andreei Raicu! Vedeta locuiește doar cu Honey și a investit o avere în vila de lux. Terasa, mare cât un teren de baschet, e amenajată ca în Bali
Avantaje
Putin e GATA de RĂZBOI cu NATO! Anunțul serviciilor SECRETE
Mediaflux
Simona de la Insula Iubriii, mesaj tranșant pentru ispita Anamaria. Consideră ca ar fi fost interesată de Claudiu și după terminarea competiției: “Nu sunt pansamentul nimănui”
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Ce a transmis influencerul Adrian Elicopter de luptă după ce a fost acuzat că a fost prins beat la volan și că a fugit de Poliție
Antena 1
Ce țări au același imn? O melodie este împărțită de 3 state!
Shtiu.ro