Lovitură pentru românii cu salariul mediu pe economie. Cât vor primi la pensie, după 35 de ani de cotizare

Lovitură pentru românii cu salariul mediu pe economie. Cât vor primi la pensie, după 35 de ani de cotizare
Specialiștii trag un semnal de alarmă. Cât de mare poate fi impactul crizei economice din România

Potrivit calculelor CFA România, un român care intră acum în câmpul muncii şi care va cotiza 35 de ani ar putea primi o pensie lunară de 1.630 de lei luând în calcul un ultim salariu net de 4.000 lei.

Lovitură pentru românii cu salariul mediu pe economie

Această analiză și, implicit, calculele, au fost făcute de CFA România, asociaţie a analiştilor financiari certificaţi internaţional care are ca membri şi reprezentanţi ai administratorilor de pensii private. Tot potrivit calculelor CFA România din această sumă, 1.080 de lei provin de la  Pilonul I, adică sistemul public de pensii, iar 545 lei de la fondul de pensii administrat privat Pilon II care presupun o con­tribuţie către P2 de 3,75% din salariul brut, la fel ca cea din prezent.

Lovitură pentru românii cu salariul mediu pe economie. Cât vor primi la pensie, după 35 de ani de cotizare
Lovitură pentru românii cu salariul mediu pe economie. Cât vor primi la pensie, după 35 de ani de cotizare (foto: INQUAM)

Cât vor primi la pensie, după 35 de ani de cotizare

Potrivit calculelor CFA România, un român care intră acum în câmpul muncii şi care va cotiza 35 de ani ar putea primi o pensie lunară de 1.630 de lei luând în calcul un ultim salariu net de 4.000 lei. Reamintim că Asociația CFA Romania lansează prima inițiativă națională prin care oferă resurse ale educației financiare publicului larg, în vederea obținerii independenței financiare pe termen lung. Campania vine în contextul gradului redus al alfabetizării financiare a românilor, a lipsei resurselor de educație financiară la nivel național și a urmărilor acestora pe termen lung.

CFA România este asociaţia profesioniştilor în investiţii din România, în mare parte deţinători ai titlului Chartered Financial Analyst (CFA®), calificare administrată de CFA Institute (UŞA). CFA România este una dintre cele peste 159 de societăţi membre ale CFA Institute, asociaţia având misiunea de a promova interesele specialiştilor în investiţii şi de a menţine standarde ridicate de integritate şi excelenţă profesională.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI