Conform unui proiect de la începutul anului în curs și a explicațiilor date de fostul Ministru al Muncii la vremea respectivă, Marius Budăi, pensia ocupațională, că despre ea este vorba, este o pensie facultativă pe care angajatorul o poate crea ca un beneficiu pentru angajaţii lui, după ce angajatorul creează o schemă de pensii ocupaţionale, având obligaţia să ofere acea schemă tuturor angajaţilor şi să vireze contribuţiile aferente, însă poate stabili cuantumuri diferite pentru acest beneficiu financiar facultativ.
Acest proiect de lege se află în Parlament din ianuarie 2019, la vremea respectivă Marius Budăi, Ministrul Muncii, declara că acest nou sistem de pensii poate să vină în ajutorul angajaților, creînd astfel un altfel de ”pilon” de pensie.
”Se creează premisele pentru asigurarea unei surse suplimentare de venit din pensii şi se doreşte stimularea şi cultivarea spiritului de economisire pentru bătrâneţe al fiecărui cetăţean”, se mai arată în proiect. Este o pensie facultativă pe care angajatorul o poate crea ca un beneficiu pentru angajaţii lui. La un astfel de fond de pensii pot participa angajaţii unuia sau ai mai multor angajatori, iar toate informaţiile privind schema de pensii ocupaţionale trebuie furnizate de către angajator.”, declara Ministrul Muncii, Marius Budăi.
Acest proiect legislativ a fost aprobat de Guvern în luna august, transpunând astfel prevederile unei Directive Europene privind activităţile şi supravegherea instituţiilor pentru furnizarea de pensii ocupaţionale (IORP). Proiectul, prin normele sale, defineşte principiile înfiinţării schemelor de pensii ocupaţionale şi ale fondurilor de pensii ocupaţionale, autorizarea schemelor de pensii ocupaţionale, constituirea fondului de pensii ocupaţionale prin contract de societate civilă, colectarea contribuţiilor şi investirea resurselor financiare ale fondurilor de pensii ocupaţionale, precum şi plata pensiilor ocupaţionale. În acest moment toți cetățenii, în câmpul muncii, angajați la stat sau la privat, coform legii, vor putea beneficia de o nouă pensie în curând, după ce un proiect privind înfiinţarea pensiilor ocupaţionale a fost adoptat miercuri de Senat și apoi de Camera Deputaţilor ca for decizional decizional, iar iniţiativa mai trebuie doar să fie promulgată de preşedinte pentru a intra în vigoare.
Iniţiativa constituirii unui fond de pensii ocupaţionale aparţine exclusiv unui administrator autorizat de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), în timp ce schema de pensii este stabilită de către fiecare angajator care doreşte şi are capacitatea financiară să ofere angajaţilor săi astfel de beneficii. La un fond de pensii ocupaţionale pot participa angajaţii unuia sau ai mai multor angajatori. Dacă un angajator decide să stabilească o schemă de pensii ocupaţionale, el este obligat să ofere informaţii despre aceasta tuturor angajaţilor săi şi poate stabili cuantumuri diferenţiate de contribuţie proprie pentru lucrători pe criterii de vechime, funcţie sau drepturi salariale, este facultativă, ceea ce înseamnă că încheierea unor relaţii contractuale între o persoană şi un angajator nu poate fi condiţionată de obligarea persoanei respective să contribuie în nume propriu la un fond de pensii ocupaţionale.