Lovitură pentru mii de românce din Italia. Decizia de ultimă oră luată de Guvern
Este o lovitură pentru mii de românce din Italia care practicau această meserie. Iată ce decizie a fost luată de către guvern. Clarificarea a venit printr-un faq (frequently asked question) a președinției consiliului.
Lovitură pentru mii de românce din Italia
Astfel, preşedinţia consiliului de miniştri a decis că, dacă persoana care lucrează ca îngrijitor nu deţine certificatul verde, nu o să poată avea acces la locul de muncă, iar dacă acesta locuiește cu angajatorul va fi nevoit să plece din casa respectivă.
Aceeași regulă se aplică și în ce privește cazarea, mâncarea și remunerația, întrucât în lumina reglementărilor legale actuale „neatribuirea este corectă în virtutea neexecutării lucrării”, și va intra în vigoare începând cu data de 15 octombrie.
Dar câți lucrători casnici – menajeri și îngrijitori – sunt în Italia? Pe primele trei locuri, ca număr de lucrători casnici este regiunea Lombardia: 864.526, apoi Lazio cu 128.515, apoi regiunea Emilia Romagna cu 76.211. Se estimează că, per total, în acest sector, în Italia lucrează 1,6 milioane de bărbaţi şi femei.
Câți români sunt în străinătate
Nu mai puțin de 4 milioane de români sunt rezidenți în țări precum Italia, Marea Britanie, Spania și Germania. Astfel, aproape un sfert din totalul rezidenților străini din Italia sunt români, iar în Spania românii reprezintă cea mai mare minoritate. În Marea Britanie, românii au depășit un milion de rezidenți, iar în Germania, numărul se apropie de 800 de mii.
Statisticile arată că 62,29% dintre români care au primit cetățenia italiană în ultimii opt ani sunt de sex feminin. Mai exact, în Italia sunt 1.137.728 de români care au primit rezidența, fapt care reprezintă 22,67% din totalul străinilor care și-au stabilit domiciliul în acest stat. Statistica străinilor rezidenți în Italia la data de 1 ianuarie 2021 arată că 57,39% dintre străinii stabiliți în peninsulă sunt români, arată statistica străinilor rezidenți în Italia la 1 ianuarie 2021.
Apoi, după români, cei mai mulți străini stabiliți în Italia sunt albanezii, 410 mii de persoane, urmați apoi de marocani 408 mii, și de chinezi, 288 de mii. Republica Moldova se află pe locul 13 al țărilor ce ”exportă” rezidenți în Italia, aici stabilindu-se 113.385 de persoane.
Care este vârstă medie a rezidenților români în Spania
În ce privește vârsta medie a rezidenților români în Spania, aceasta este 38 de ani. Datele prezentate de guvernul spaniol indică că la sfârșitul anului 2020 erau în această țară 1.079.726 de rezidenți de origine română, fapt care reprezintă 18,61% din totalul străinilor stabiliți aici.
Vârsta medie a românilor din Spania este de 38 de ani, iar bărbații sunt mai mulți decât femeile, adică 53% – 47%. Anul acesta, creșterea numărului de rezidenți în Spania este de 0,9%.