Lovitura pentru Digi RCS RDS, Vodafone și Telekom. Cum a reușit Orange ”să câștige” 13 milioane de euro

de: Andrei Simion
06 03. 2020

Orange România a câștigat un proces împotriva Consiliului Concurenței, într-un doasr în care a solicitat suspendarea unei decizii din decembrie 2018, prin care această instituție a aplicat liderului pieței locale de telefonie mobilă o amendă de aproximativ 13,5 milioane de euro.

Lovitura pentru Digi RCS RDS, Vodafone și Telekom

Acuzația era abuz de poziție dominantă. Astfel că, autoritatea de concurență a observat că vreme de patru ani – perioada 2011-2015, Orange România ar fi limitat accesul companiei Simplus Invest SRL la rețeaua de telefonie mobilă și i-a blocat activitatea de transmitere a mesajelor comerciale către/de către clienții operatorului telecom.

Simplus Invest a intrat în insolvență, în urma acestei decizii de blocare, în anul 2015. Orange România a solicitat, într-un alt dosar în justiție, anularea sancțiunii, însă Curtea de Apel București nu s-a pronunțat.

Simplus Invest SRL este o companie ce intermediază transmiterea de mesaje comerciale prin numere scurte între diverse companii și clienții operatorilor de telefonie mobilă. Ca să-și desfășoare activitatea, integratorii încheie contracte cu clienții și cu toți operatorii de telefonie mobilă, care le alocă numere scurte.

Cum a reușit Orange ”să câștige” 13 milioane de euro

În această investigație, Consiliul Concurenței a observat mai multe fapte ale Orange România, prin care ar fi limitat accesul Simplus Invest la rețeaua sa, precum refuzul de a deschide noi servicii comerciale prin alocarea unor noi numere scurte sau închiderea anumitor numere scurte. De precizat este faptul că în perioada 2012-2013, Simplus Invest era principalul jucător din România pe piața de intermediere de transmitere de mesaje comerciale prin numere scurte.

”Prin prisma concluziilor Deciziei Consiliului Concurenței nr. 72/17.12.2018 și analizării diminuării cifrei de afaceri în perioada 2013 – 2015, coroborat cu constatarea inițială a generării de venituri insuficiente pentru susținerea activității curente, administratorul judiciar completează Raportul nr.  653/02.12.2015 în sensul în care constată că Orange România, în calitate de furnizor de servicii pentru debitoare, prin faptele reținute de Consiliul Concurenței, se face vinovată de cauzele și împrejurările care au dus la starea de insolvență a Simplus Invest. Instituția a apreciat că acțiunile Orange ar fi diminuat în mod semnificativ capacitatea acestui integrator de a concura pe piață, cifra de afaceri a Simplus diminuându-se în perioada 2012 – 2015 de aproximativ 5 ori”, se precizează într-un buletin al procedurilor de insolvență din data de 26 februarie 2020.

Simplus Invest a fost înființată în urmă cu șapte ani și desfășoară alte activități de telecomunicații. Este controlată integral de Dan Marius Boabeș.