17 mart. 2023 | 13:45

Lovitură dură pentru românii care au RCA la Euroins. Ce se întâmplă cu polițele după ce compania a intrat în insolvență

Utile
Lovitură dură pentru românii care au RCA la Euroins. Ce se întâmplă cu polițele după ce compania a intrat în insolvență
Au crescut prețurile la RCA în 2023

După falimentul City Insurance și anunțul retragerii celor de la Uniqua Asigurări, pe piața acestor tipuri de asigurări doar 7 asigurători mai erau activi, printre care și Euroins, care și-a anunțat acum intrarea în insolvență. Specialiștii vorbesc deja de o lovitură dură pentru românii care au RCA la Euroins, iar asigurații se întreabă ce se întâmplă acum cu polițele emise de companie.

Compania anunță intrarea în insolvență. Lovitură dură pentru românii care au RCA la Euroins

Deși nimic nu prevestea dezastrul companiei românești de asigurări, în februarie 2023, Eurohold Bulgaria, compania-mamă a asigurătorului Euroins România, a declarat că oficiali ai Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) ar putea fi implicați într-un atac coordonat asupra afacerilor sale, conform publicației bulgărești KapitalInsights.

Conform aceleiași publicații, Eurohold s-a plâns de presiuni și de o tentativă de preluare ostilă, iar acest lucru s-a întâmplat la câteva zile după ce ASF a declarat că a constatat o problemă semnificativă cu solvabilitatea Euroins România, estimată la sute de milioane de euro.

În același timp compania bulgărească Eurohold susține că Euroins România, parte a unității sale Euroins Insurance Group (EIG), este stabilă din punct de vedere financiar și încearcă să atragă sprijin în Bulgaria și în Europa. În mod concret, proprietarii grupului Euroins au fost amenințați că vor pierde controlul dacă nu majorează capitalul asigurătorului cu sute de milioane de euro, susținând însă că firma are o sănătate financiară excelentă și că cifrele au fost manipulate. În plus, Comisia de Supraveghere Financiară din Bulgaria (FSC), care reglementează activitățile Euroins la nivel de grup, nu a fost notificată de inspecția ASF.

„Îi acuzăm pe acești oameni că și-au depășit cu bună știință atribuțiile oficiale, că au indus în eroare consiliul de administrație al autorității de reglementare prin furnizarea de informații false și distorsionate. De asemenea, susținem că persoane apropiate de compania falimentară City Insurance încearcă să preia Euroins”, a declarat Hristov pentru prima dată într-un interviu inedit pentru Financial Intelligence, inclusiv pentru Televiziunea Națională Bulgară.

Vezi și: Ziua exactă în care trebuie reînnoită polița RCA. Așa vei plăti cei mai puțini bani

Au crescut prețurile la RCA în 2023

La finalul lunii februarie, Autoritatea de Supraveghere Financiară publica pe site-ul său noile prețuri pentru asigurările auto, creșterile fiind extrem de mari. Unul din motivele invocate de companii este obligativitatea de a plătii din 2023 contribuții mai mari la Fondul de Garantare, iar cheltuielile cu aceste contribuții nu mai pot fi subvenționate de asigurători. Cu alte cuvinte vorbim azi de tariful de referință publicat de ASF care a ajuns la suma de 1.236 de lei, iar în mod real acest tarif este cuprins între 728 de lei şi 1.631 de lei.

ASF explică ce se întâmplă cu polițele după ce compania a intrat în insolvență

Deși compania reușea să încheie asigurări RCA cu clienții săi, decizia de a intra în solvență i-a pus pe jar pe asigurați. În acest context ASF a luat decizia să explice ce se întâmplă cu polițele după ce compania a intrat în insolvență. Conform instituției, polițele emise de companie vor rămâne valabile timp de 90 de zile de la declararea intrării în insolvență a companiei.

Tot cei de la ASF mai fac precizarea că un asigurat poate denunța polița RCA deja încheiată cu Euroins, și pot face una nouă cu unul din cei 6 asigurători rămați în piață la acest moment, sau pot aștepta să treacă cele 90 de zile și să încheie una nouă, conform legislației în vigoare.

Așa s-a întâmplat și în cazul faimentului celor de la City Insurance, dar și după anunțul de retragere din piață a celor de la Uniqua Asigurări. Momentul este cum nu se poate mai prost pentru piața de asigurări, în contextul în care au fost anunțate majorări de prețuri la achiziția de polițe RCA, iar ASF și guvernul lui Nicolae Ciucă se gândesc deja la măsuri de plafonare a prețurilor.

Parteneri
Câți bani a obținut Alex Delea la Survivor după 15 săptămâni la Survivor. Postul Pro TV, pus la zid după eliminarea favoritului
Redactia.ro
Horoscop săptămâna 26 aprilie - 2 mai. Vești grozave pentru 4 zodii. Au noroc pe toate planurile
Click.ro
O femeie era milionară de cel puțin o lună, dar nu și-a dat seama. Descoperirea care i-a schimbat viața
Digi24
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham actualizează planul pentru funeralii
Digi24
Loredana, apariție provocatoare, în brațele lui Cătălin Botezatu! Ce ținută a purtat artista la Premiile Unica
Unica.ro
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
Spynews
Traian Băsescu spune adevărul despre Ion Iliescu: Este prea târziu
Capital.ro
Mărul negru, soiul care crește la peste 3.000 de metri altitudine. Un singur fruct costă cât 20 de kilograme de mere "Florina"
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
CALENDARUL livrării PENSIILOR pentru luna MAI. ANUNȚUL ministrului Muncii
Mediaflux
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro