07 apr. 2023 | 17:43

Lovitură mare pentru viitorii pensionari: nu vor mai putea cumpăra ani de vechime în muncă! Mulţi români vor fi afectaţi

Politică
Lovitură mare pentru viitorii pensionari: nu vor mai putea cumpăra ani de vechime în muncă! Mulţi români vor fi afectaţi
Începând cu ianuarie 2023 va plăti 750 de lei

În urmă cu trei ani, prin OUG nr. 163/2020, se stabilea perioada limită până la care un viitor pensionar își putea cumpăra anii de vechime aferenți ieșirii la pensie. În prima formă a ordonanței era stabilit ca termen, data de 31 august 2021, ulterior avea să fie modificată până la data de 31 august a acestui an, printr-o modificare a OUG de anul trecut. Din păcate, suntem în măsură să dăm o veste proastă, de altfel o lovitură mare pentru viitorii pensionari: nu vor mai putea cumpăra ani de vechime în muncă! Citește mai departe și află de ce s-a luat această decizie.

Viitorii pensionari și ani de vechime în muncă „la galantar”

Legea Pensiilor prevede dreptul unui angajat de a-și cumpăra anii de vechime pentru a putea ieși la pensie. În aceeași paradigmă, în 2020 guvernul, prin OUG nr. 163/2020,  stabilea perioada limită până la care un viitor pensionar își putea cumpăra anii de vechime aferenți ieșirii la pensie, data fiind 31 august a anului următor.

Dar, ca urmare a numărului relativ mare de potențiali viitori pensionari care vroiau să apeleze la această măsură, în cadrul Comisiei de muncă și protecție socială din Camera Deputaților (singurul for legislativ pe aceste legi), se lua decizia de a prelungi acest termen până pe 31 august 2023.

Începând cu ianuarie 2023 va plăti 750 de lei

Într-un alt articol, de la finalul lunii martie, explicam care sunt codițiile pentru a putea apela la această măsură și cam cât ar costa 5 ani de vechime în muncă, în condițiile în care, de la 1 ianuarie a.c., a crescut atât salariul minim brut, cât și punctul de pensie. Detaliile le găsiți aici. Dar, ceea ce vă putem spune cu siguranță, este că suma de cotizare pentru un an de vechime a crescut de la 680 de lei la 750 de lei, începând cu ianuarie 2023.

Vezi și: Angajații cu vechime vor primi mai mulți bani la salarii. Legea urmează să fie pusă în aplicare

În cursul ultimelor 24 de ore, un grup de parlamentari USR au depus în cele două camere ale Parlamentului un proiect care dorea prelungirea termenului până la care un angajat poate să-și cumpere anii de vechime în muncă, necesari pentru a ieși la pensie.

Lovitură mare pentru viitorii pensionari

Dar, conform datelor, astăzi în Senat, reprezentanții coaliției, senatorii PSD, PNL, au votat împotriva acestui amendament la OUG nr. 163/2020, USR propunând o majorare a termenului cu încă trei ani, adică până în 2026.

Senatorii coaliției au votat azi împotriva acestei măsuri, dând o lovitură mare pentru viitorii pensionari. Cu alte cunvinte cei care doreau să facă asta, nu vor mai putea cumpăra ani de vechime în muncă. Din păcate, așa cum precizau și parlamentarii USR, mulţi români vor fi afectaţi:

„Este o discriminare față de cei care vor să contribuie cinstit, mai ales mii de români din Diaspora ajunși acum la vârsta la care sunt bunice și bunici și vor să revină acasă pentru a-și crește nepoții, dar le-ar fi greu să se reangajeze la 60 de ani aici și, atunci, noi vrem să le dăm șansa să contribuie ei voluntar din banii agonisiți pentru micile perioade care le lipsesc, până în 2026, de-o dată sau în rate.

Altfel, chiar dacă au, de exemplu, deja contribuție de 14 ani și 10 luni, nu pot accesa nici un leu din contribuție dacă nu pot completa cele două luni lipsă. Este valabil și pentru românii de acasă în egală măsură”, a declarat deputatul USR Oana Țoiu, inițiatoare a legii.

Vezi și: Concediile care contează pentru vechimea în muncă pentru stabilirea pensiei. Ce trebuie să afle angajații români

Nu se știe exact care va fi numărul românilor afectați de această decizie de neprelungire a termenlui, dar cu siguranță unul din motivele senatorilor coaliției, sunt banii de la bugetul de stat, sau mai bine zis lipsa lor (?!), deși aceste cotizații pe care un angajat le-ar plăti s-ar duce exact în bugetul de stat.

Dar, mai există o speranță. Așa cum spuneam Camera Deputaților, fiind forul legislativ pe acest gen de proiecte legislative, propunerea ar putea avea toate șansele să treacă mai departe. Rămâne de văzut dacă și aici reprezentanții coaliției de la putere se vor încăpățâna în a da un vot negativ propunerii.

Parteneri
A murit unul dintre cei mai apropiați oameni ai lui Nicolae Ceaușescu
Redactia.ro
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost construit în mai puțin de un an
Click.ro
Noi imagini cu rachetele balistice care au lovit Dnipro. Rusia susține că a învins „întreaga campanie pentru 2025” a armatei ucrainene
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Fiica unei vedete, surprinsă în ipostaze afectuoase cu o colegă. Imaginile s-au viralizat / FOTO
Unica.ro
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Spynews
Retragere bani cash la ATM. Schimbare în premieră pentru cine scoate numerar de pe card
Capital.ro
Divorțul a transformat-o în femeie fatală! A slăbit enorm! 10 imagini în care NU o mai recunoști pe Maria Popovici. Rochii mulate, bustiere, colanți, machiaj de divă
Avantaje
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Mediaflux
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Bunica Gherghina va juca într-un film alături de Bill Skarsgard și fiica lui Johnny Depp. Ce rol va interpreta: „Așa am găsit-o”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro