Lovitura fatală pentru Liviu Dragnea. Partidul a confirmat tot ce era înainte doar o speculație

Lovitura fatală pentru Liviu Dragnea. Partidul a confirmat tot ce era înainte doar o speculație

Partidul Social Democrat a aflat care este motivul pentru care a pierdut 1,2 milioane de voturi, în mai puțin de 3 ani! Liviu Dragnea este principalul vinovat pentru starea în care se află acum partidul, care „trece prin cea mai grea perioadă a sa, de la înființare”.

Liviu Drgnea a tras partidul în jos, potrivit unui raport al PSD

Partidul Social Democrat a făcut un studiu pentru a se afla motivele pentru care au pierdut alegerile din anul 2019. Președintele interimar al Consiliului Național al PSD, Ionuț Vulpescu, a elaborat un raport în care identifică 40 de motive pentru care partidul a pierdut atâtea voturi.

În documentul de 50 de pagini, postat pe blogul personal, Vulpescu vorbește despre felul cum PSD a fost izolat în epoca lui Liviu Dragnea, care a fost preocupat de promovarea sa „ca unic reper al formațiunii”, încurajând obediența, nepotismul, iar politica de cadre în partid sau în zona guvernamentală făcându-se pe criteriul loialității față de lider.

„Am trăit de pe o zi pe alta, am amânat decizii importante, am ignorat schimbările din societate și, mai ales, impactul noilor tehnologii”, se precizează în raport.

Președintele interimar al Consiliului Național al PSD susține că partidul a renunțat în epoca Liviu Dragnea la promovarea pe baza competențelor.

„În perioada 2016-2019 PSD a renunțat în mare măsură la promovarea pe bază de competență iar partidul a ajuns să fie construit politic pe principii clientelare și de nepotism. Anti-selecția a devenit un principiu de funcționare, cu efecte directe și profunde asupra calității actului de guvernare, precum și asupra imaginii publice a partidului. S-a ajuns, astfel, la golirea de sens a funcției de ministru și la cea mai slabă garnitură de secretari de stat din istoria PSD”.

PSD s-a bătut singur, după lupta cu Justuția

O altă cauză care a dus la starea în care se află acum partidul este și lupta PSD cu Justiția dar și discursul anti-european promovat de Liviu Dragnea. „Putem spune, fără nicio rezervă, că, după mai mult de doi ani de luptă cu justiția, PSD s-a bătut singur și s-a și pus, tot singur, la colț.

Decizia discreționară a lui Liviu Dragnea (nr. legată de OUG 13), dusă la îndeplinire cu obediență, nu a trecut prin niciun filtru. A fost o măsură care a pus atât Guvernul, cât și partidul, în imposibilitate de dialog sau apărare”, se arată în raport.

Raportul prezentat de Ionuț Vulpescu mai arată că tinerii văd în PSD fostul comunism. „O altă problemă cu care PSD se confruntă este asocierea tot mai puternică a partidului cu regimul comunist. La 30 de ani de la Revoluție, mulți tineri pun semnul ,,egal” între Partidul Social Democrat și comunism. Această problemă izvorăște din deficitul de democrație din interiorul partidului (…) 

Cât timp dezbaterea a fost inexistentă iar cei cu opinii contrare au fost excluși sau reduși la tăcere, cât timp partidul a avut candidat unic pentru funcția de președinte iar președinți de organizații au fost impuși și nu aleși, cât timp au fost organizate congrese pentru alegerea tuturor funcțiilor cu excepția celei de președinte al partidului, în timp ce foștii lideri ai partidului au fost tratați ca o posibilă amenințare și eliminați, PSD a oferit suficiente argumente celor care fac această asociere.”

Raportul Consiliului Național cuprinde mai multe propuneri prin care ar putea fi recuperat electoratul social democrat:

  • Reforma structurii ideologice a partidului pe criterii de competență și expertiză profesională;
  • Reluarea procesului de democratizare a partidului- Cei excluși pe nedrept (spre exemplu, pentru delict de opinie) trebuie chemați înapoi, cu acordul filialelor unde au fost membri;
  • Revitalizarea TSD, astfel încât partidul să devină atractiv pentru noua generație;
  • Alegeri libere și corecte pentru funcțiile de conducere din organizațiile locale ale PSD.