16 apr. 2024 | 15:46

Lovitura dură primită de Petre Roman. Va fi urmărit penal, Klaus Iohannis a semnat VIDEO

Politică
Lovitura dură primită de Petre Roman. Va fi urmărit penal, Klaus Iohannis a semnat VIDEO
Petre Roman: "Nu avem de-a face cu o acuzaţie în sens juridic”

Anul 1990 avea să devină, pe lângă primul an de democrație, și un an al infamiei și al unor evenimente de o violență fără precedent, în timpul Mineriadei, iar procurorii au încercat de-a lungul anilor să readucă pe masa judecătorilor acest dosar. Se pare că s-a reușit acest lucru, iar asta poate fi considerată lovitura dură primită de Petre Roman, având în veedere că va fi urmărit penal, după ce Klaus Iohannis a semnat astăzi cererea.

Anul 1990, Mineriada, și implicarea lui Petre Roman

Evenimentele de o violență fără precedent din iunie 1990 aveau să pună, din nou, România pe harta lumii, dar nu într-un mod onorant. Chemarea minerilor din Valea Jiului la București pentru a opri manifestațiile studenților îndreptate împotriva noului regim instaurat, în frunte cu Ion Iliescu, Petre Roman și Gelu Voican Voiculescu, aveau degenereze în adevărate lupte de stradă, mulți dintre manifestanți fiind bătuți, iar unii, din nefericire, chiar omorâți, iar Piața Universității era curățată de minerii cărora li s-a dat o putere exagerată.

Lovitura dură primită de Petre Roman. Va fi urmărit penal, Klaus Iohannis a semnat

Conform datelor de la acea vreme, și desecretizate în 2017, numărul oficial al victimelor era de 746 de persoane, iar alte șase decedate. După aceste evenimente, procurorii militari, precum și cei civili au tot încercat să repună pe masa judecătorilor acst dosar, principalii vinovați fiind chiar liderii de la acea vreme, în frunte cu fostul președinte al României, Ion Iliescu, de altfel cel care apela la ortacii din Valea Jiului care recurseseră la bătăi crunte împotriva manifestanților pașnici, mulțumindu-le ulterior în aula mare a RomExpo.

Toți cei implicați, inclusiv Petre Roman, erau acuzați ulterior, dar fără a se materializa în vreun fel demersul juridic, iar fostul premier spunea despre acuzații:

„Eu pur şi simplu consider că această acuzaţie este o acuzaţie fabricată, o mistificare. (…) Cauzele violenţelor din 13 iunie nu au fost cercetate.

Nici cei care au comis incendierile şi asalturile asupra Prefecturii Bucureşti sau Poliţia Bucureşti, Ministerul de Interne şi Televiziune nu au fost cercetaţi şi cu atât mai mult sancţionaţi. Deşi, după cum ştiţi, misiunea procurorilor este să apere instituţiile statului.

(…) Aceste fapte nu au fost cercetate şi nici sancţionate. Or, ele constituie cea mai importantă problemă din ziua de 13 iunie”, declara în urmă cu 7 ani Petre Roman.

La 27 de ani de la evenimente, Parchetul General desecretiza dosarul

Într-o tentativă de a face lumină în acest dosar al Mineriadei, Parchetul General lua decizia în 2017 de a desecretiza documentele de la mineriada din 13 – 15 iunie. care urmăreau firul evenimentelor din iunie 1990, în urma solicitărilor făcute de MApN, din care reieșea faptul că reprezentanții ministerului au fost cei care asiguraseră hrana sutelor de mineri veniți la București, iar asta se făcea din fondurile publice existente la acel moment.

Lovitura dură primită de Petre Roman. Va fi urmărit penal, Klaus Iohannis a semnat

Gelu Voican Voiculescu, Ion Iliescu & Petre Roman (13-15 iunie 1990)

Tot în 2017, când fostul premier era trimis în judecată pentru prima dată, acesta reacționa atunci, declarând că:

„Nu avem de-a face cu o acuzaţie în sens juridic, ci avem de-a face mai degrabă cu o opinie politică.

Pentru că o acuzaţie în termeni juridici trebuie să se aşeze pe fapte. Or, nu vorbim decât de consecinţe, nu de cauze şi de legătura dintre cauze şi efecte. (…) În legătură cu venirea minerilor, eu, prim-ministru, am afirmat că nu am fost implicat în niciun fel.

Lucrul acesta părea dovedit, acum este încadrat foarte general ‘o acţiune împotriva populaţiei paşnice’. Cum, de ce s-a făcut, eu nu am detaliile deocamdată”, spunea în 2017 Petre Roman.

Dar, în afară de aceste documente (vezi galeria), nu au mai fost întreprinse alte acțiuni de chemare în instanță, deși au existat zeci de ore de audieri ale celor implicați direct și indirect în evenimentele din iunie 1990.

Lovitura dură primită de Petre Roman, va fi urmărit penal

Au trecut 34 de ani de atunci, iar astăzi, în urma solicitărilor făcute de Procurorul General al României, în persoana lui Alex Florența, Klaus Iohannis a semnat cererea de trimitere în urmărire penală pe numele lui Petre Roman, în calitatea sa de premier la acea vreme, și pe numele lui Gelu Voican Voiculescu, având la momentul iunie 1990 calitatea de vicepremier. Anunțul semnării cererii a fost făcut de Administrația Prezidențială într-un comunicat publicat imediat după semnarea documentului:

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis marți, 16 aprilie 2024, ministrului justiției, doamna Alina-Ștefania Gorghiu, cererile de urmărire penală astfel cum au fost solicitate, pentru faptele ce fac obiectul dosarului penal nr. 47/P/2014 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția Parchetelor Militare, față de un fost prim-ministru al Guvernului României şi faţă de un fost viceprim-ministru al Guvernului României, în temeiul dispozițiilor art. 109 alin. (2) din Constituţia României, ale Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, ale art. 305 alin. (4) din Codul de procedură penală, luând în considerare şi Decizia Curţii Constituţionale nr. 270/2008, având în vedere solicitarea Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ce îi vizează pe domnul Roman Petre, în calitate de fost prim-ministru al Guvernului României, și pe domnul Voiculescu Gelu-Voican, în calitate de fost viceprim-ministru al Guvernului României.”, se arată în comunicatul emis de instituție.

Lovitura dură primită de Petre Roman. Va fi urmărit penal, Klaus Iohannis a semnat

Lovitura dură primită de Petre Roman, precum și de Gelu Voican Voiculescu, ar putea genera un precedent la fel de dur și pentru fostul lider FSN și președinte al statului, Ion Iliescu, dar pentru moment numele său nu este menționat în solicitarea făcută de procuror și nici în adresa mai-sus menționată, deși Alex Florența, Procurorul General, cerea ca fostul preşedinte să fie urmărit penal în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Parteneri
Florin Piersic, transferat la terapie intensivă. Care este starea de sănătate a actorului
Redactia.ro
Cele 4 zodii din horoscop care își schimbă destinul în mai 2024. Vor trăi cea mai frumoasă vară din viața lor
Click.ro
O olandeză cu depresie va fi eutanasiată, pentru că „nu mai poate face față”. Are doar 28 de ani
Digi24
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani. Abia acum polițiștii au aflat cine este și povestea ei ciudată
Digi24
Jojo, apariția serii la Premiile Gopo 2024! Rochia ei decupată a făcut senzație! FOTO
Unica.ro
Ce s-a arătat pe geam, în casa lui Lucas, nepotul lui Tzancă Uraganu, înainte ca acesta să moară. Alina Marymar, postare cutremurătoare: „Alt semn...” / FOTO
Spynews
A venit vestea teribilă despre Florin Piersic. Verdictul medicilor
Capital.ro
Românii care nu mai sunt obligați să muncească în tura de noapte. Proiectul a fost adoptat
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
PENSIILE recalculate, CÂND vin PRIMII BANI! ANUNȚ oficial
Mediaflux
Dublă tragedie în Săptămâna Mare, în Călărași. O bunică a murit dupa ce a aflat că nepoata de patru ani s-a stins din viață
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Ce a putut găsească o mamă în camera fiicei care spunea că aude „monștri”. Trăiau în peretii casei!
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro