16 apr. 2024 | 15:46

Lovitura dură primită de Petre Roman. Va fi urmărit penal, Klaus Iohannis a semnat VIDEO

Politică
Lovitura dură primită de Petre Roman. Va fi urmărit penal, Klaus Iohannis a semnat VIDEO
Petre Roman: "Nu avem de-a face cu o acuzaţie în sens juridic”

Anul 1990 avea să devină, pe lângă primul an de democrație, și un an al infamiei și al unor evenimente de o violență fără precedent, în timpul Mineriadei, iar procurorii au încercat de-a lungul anilor să readucă pe masa judecătorilor acest dosar. Se pare că s-a reușit acest lucru, iar asta poate fi considerată lovitura dură primită de Petre Roman, având în veedere că va fi urmărit penal, după ce Klaus Iohannis a semnat astăzi cererea.

Anul 1990, Mineriada, și implicarea lui Petre Roman

Evenimentele de o violență fără precedent din iunie 1990 aveau să pună, din nou, România pe harta lumii, dar nu într-un mod onorant. Chemarea minerilor din Valea Jiului la București pentru a opri manifestațiile studenților îndreptate împotriva noului regim instaurat, în frunte cu Ion Iliescu, Petre Roman și Gelu Voican Voiculescu, aveau degenereze în adevărate lupte de stradă, mulți dintre manifestanți fiind bătuți, iar unii, din nefericire, chiar omorâți, iar Piața Universității era curățată de minerii cărora li s-a dat o putere exagerată.

Lovitura dură primită de Petre Roman. Va fi urmărit penal, Klaus Iohannis a semnat

Conform datelor de la acea vreme, și desecretizate în 2017, numărul oficial al victimelor era de 746 de persoane, iar alte șase decedate. După aceste evenimente, procurorii militari, precum și cei civili au tot încercat să repună pe masa judecătorilor acst dosar, principalii vinovați fiind chiar liderii de la acea vreme, în frunte cu fostul președinte al României, Ion Iliescu, de altfel cel care apela la ortacii din Valea Jiului care recurseseră la bătăi crunte împotriva manifestanților pașnici, mulțumindu-le ulterior în aula mare a RomExpo.

Toți cei implicați, inclusiv Petre Roman, erau acuzați ulterior, dar fără a se materializa în vreun fel demersul juridic, iar fostul premier spunea despre acuzații:

„Eu pur şi simplu consider că această acuzaţie este o acuzaţie fabricată, o mistificare. (…) Cauzele violenţelor din 13 iunie nu au fost cercetate.

Nici cei care au comis incendierile şi asalturile asupra Prefecturii Bucureşti sau Poliţia Bucureşti, Ministerul de Interne şi Televiziune nu au fost cercetaţi şi cu atât mai mult sancţionaţi. Deşi, după cum ştiţi, misiunea procurorilor este să apere instituţiile statului.

(…) Aceste fapte nu au fost cercetate şi nici sancţionate. Or, ele constituie cea mai importantă problemă din ziua de 13 iunie”, declara în urmă cu 7 ani Petre Roman.

La 27 de ani de la evenimente, Parchetul General desecretiza dosarul

Într-o tentativă de a face lumină în acest dosar al Mineriadei, Parchetul General lua decizia în 2017 de a desecretiza documentele de la mineriada din 13 – 15 iunie. care urmăreau firul evenimentelor din iunie 1990, în urma solicitărilor făcute de MApN, din care reieșea faptul că reprezentanții ministerului au fost cei care asiguraseră hrana sutelor de mineri veniți la București, iar asta se făcea din fondurile publice existente la acel moment.

Lovitura dură primită de Petre Roman. Va fi urmărit penal, Klaus Iohannis a semnat

Gelu Voican Voiculescu, Ion Iliescu & Petre Roman (13-15 iunie 1990)

Tot în 2017, când fostul premier era trimis în judecată pentru prima dată, acesta reacționa atunci, declarând că:

„Nu avem de-a face cu o acuzaţie în sens juridic, ci avem de-a face mai degrabă cu o opinie politică.

Pentru că o acuzaţie în termeni juridici trebuie să se aşeze pe fapte. Or, nu vorbim decât de consecinţe, nu de cauze şi de legătura dintre cauze şi efecte. (…) În legătură cu venirea minerilor, eu, prim-ministru, am afirmat că nu am fost implicat în niciun fel.

Lucrul acesta părea dovedit, acum este încadrat foarte general ‘o acţiune împotriva populaţiei paşnice’. Cum, de ce s-a făcut, eu nu am detaliile deocamdată”, spunea în 2017 Petre Roman.

Dar, în afară de aceste documente (vezi galeria), nu au mai fost întreprinse alte acțiuni de chemare în instanță, deși au existat zeci de ore de audieri ale celor implicați direct și indirect în evenimentele din iunie 1990.

Lovitura dură primită de Petre Roman, va fi urmărit penal

Au trecut 34 de ani de atunci, iar astăzi, în urma solicitărilor făcute de Procurorul General al României, în persoana lui Alex Florența, Klaus Iohannis a semnat cererea de trimitere în urmărire penală pe numele lui Petre Roman, în calitatea sa de premier la acea vreme, și pe numele lui Gelu Voican Voiculescu, având la momentul iunie 1990 calitatea de vicepremier. Anunțul semnării cererii a fost făcut de Administrația Prezidențială într-un comunicat publicat imediat după semnarea documentului:

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis marți, 16 aprilie 2024, ministrului justiției, doamna Alina-Ștefania Gorghiu, cererile de urmărire penală astfel cum au fost solicitate, pentru faptele ce fac obiectul dosarului penal nr. 47/P/2014 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția Parchetelor Militare, față de un fost prim-ministru al Guvernului României şi faţă de un fost viceprim-ministru al Guvernului României, în temeiul dispozițiilor art. 109 alin. (2) din Constituţia României, ale Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, ale art. 305 alin. (4) din Codul de procedură penală, luând în considerare şi Decizia Curţii Constituţionale nr. 270/2008, având în vedere solicitarea Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ce îi vizează pe domnul Roman Petre, în calitate de fost prim-ministru al Guvernului României, și pe domnul Voiculescu Gelu-Voican, în calitate de fost viceprim-ministru al Guvernului României.”, se arată în comunicatul emis de instituție.

Lovitura dură primită de Petre Roman. Va fi urmărit penal, Klaus Iohannis a semnat

Lovitura dură primită de Petre Roman, precum și de Gelu Voican Voiculescu, ar putea genera un precedent la fel de dur și pentru fostul lider FSN și președinte al statului, Ion Iliescu, dar pentru moment numele său nu este menționat în solicitarea făcută de procuror și nici în adresa mai-sus menționată, deși Alex Florența, Procurorul General, cerea ca fostul preşedinte să fie urmărit penal în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar în a doua zi de Crăciun pentru a-ți merge bine tot anul
Redactia.ro
2025 este Anul Șarpelui, un an care anunță transformări profunde și șanse mari de a descoperi dragostea
Click.ro
VIDEO Imagini filmate în avionul Azerbaijan Airlines, chiar înainte de prăbușire. 29 de oameni au supraviețuit
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Al Bano a spus ce s-a întâmplat în noaptea în care fiica lui, Ylenia Carrisi, a dispărut: „Acesta e dramaticul adevăr!”
Unica.ro
Stare de urgență în Rusia, e mobilizare generală. Europa, cu ochii pe Marea Neagră
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Dezvăluire bombă despre Călin Georgescu. S-a aflat marele adevăr: Face discret cu ochiul fascismului istoric
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
LOVITURĂ pentru ȘOFERII ROMÂNI! ESTE OFICIAL din 2025
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro