Luni, 22 mai, Curtea de Apel Comrat a validat mandatul de bașcan al Evgheniei Guțul, candidata Partidului „ȘOR”. La ședință, care a durat mai nine de 6 ore, au participat reprezentanții CEC din Găgăuzia, Evghenia Guțul, dar și avocații Partidului „ȘOR”. După alegeri, noua șefă a Găgăuziei și-a expus intențiile de a consolida relațiile cu Moscova, ceea ce reprezintă un adevprat pericol pentru Republica Moldova.
După o luptă strânsă cu reprezentantul opoziției, Grigorii Uzun, Evghenia Guțul, candidata Partidului Șor, a câștigat alegerile, după ce, în turul doi al scrutinului, desfășurat duminică, 14 mai, Guțul a obținut 52,39 la sută din voturi.
În cadrul ședinței de ieri, Curtea de Apel Comrat, capitala Găgăuziei, a examinat demersul Comisiei Electorale Centrale a Găgăuziei privind legalitatea alegerilor din UTA Găgăuzia și pentru validarea mandatului de bașcan al Evghenia Guțul.
Pentru cine nu știe, Găgăuzia „este o regiune autonomă (din 1995) din sud-vestul Republicii Moldova, locuită preponderent de găgăuzi, un popor vorbitor al unei limbi turcice și apropiat cultural de turci, însă de confesiune creștină ortodoxă”, potrivit Wikipedia.
Găgăuzia face parte din Republica Moldova, deși este regiune autonomă, lucru recunoscut și acum de către oficialii moldoveni. Bașcanul acestui stat în stat, așa cum mai este considerată Găgăuzia, se alege prin vot direct o dată la patru ani, acesta devinând automat membru al guvernului Republicii Moldova, potrivit TASS.
Evgenia Guțul, câștigătoarea alegerilor, nu a așteptat mult timp până a făcut anunțul de care toată lumea se temea. Aceasta și-a exprimat dorința de a consolida relațiile cu Rusia, ajungând cu laudele pentru Rusia la cote inimaginabile, în ciuda războiului care se desfășoară la graniță.
Mai mult, noul bașcan a reiterate ajutorul pe care Rusia l-a acordat Găgăuziei în vremuri grele, motiv pentru care regiunea îi este recunoscătoare, spre deosebire de Chișinău, care a ignorant ajutorul venit din partea rusă.
„Găgăuzii, spre deosebire de autoritățile oficiale de la Chișinău, își amintesc foarte bine toată bunătatea din partea Rusiei, care în vremuri grele a salvat de mai multe ori Găgăuzia în cadrul programelor de răspuns umanitar, a oferit sprijin în cadrul proiectelor federale, precum și la nivelul cooperării interregionale cu indivizii.
Toate aceste contacte s-au transformat de mult în prietenie adevărată, iar noi, partidul Șor, intenționăm doar să întărim și să dezvoltăm aceste legături amicale”, a spus Guțul.