Lovitură dură pentru Novak Djokovic. Ce riscă sârbul, după ce nu a respectat izolarea

Lovitură dură pentru Novak Djokovic. Ce riscă sârbul, după ce nu a respectat izolarea
Novak Djokovic și-a creat o mulțime de probleme din cauza deciziei sale de a participa nevaccinat la Australian Open

Lovitură dură pentru Novak Djokovic. Numărul 1 ATP și-a creat, din dorința de a participa la Australian Open nevaccinat, o lungă serie de probleme. Deși și-a recuperat, pe moment, viza, liderul mondial se confruntă cu elemente noi, unele cu serioase conotații penale. Novak Djokovic încă așteaptă să afle dacă va fi deportat din Australia. Dar, în afara acestui lucru, campionul sârb poate avea probleme juridice cu nerespectarea izolării, în încă două țări, după ce a fost testat pozitiv la Covid-19.

Lovitură dură pentru Novak Djokovic

Lovitură dură pentru Novak Djokovic. Probabil că nici prin gând nu-i trecea campionului sârb ce probleme va declanșa atunci când a decis să participe nevaccinat, doar pe baza unei scutiri medicale, la Australian Open. Autoritățile de la Antipozi i-au anulat viza de intrare în țară, dar și-a recuperat-o, deocamdată, în instanță.

Niovak Djokovic încă așteaptă hotărârea ministrului Imigrației din guvernul federal, Alex Hawke. Acesta îl poate deporta pe sârb, trecând chiar și peste sentința dată în justiție. Dar au apărut elemente noi referitoare la testul pozitiv la Covid-19 al jucătorului sârb și la nerespectarea izolării impusă de regulile sanitare, inclusiv în Serbia.

Novak Djokovic a susținut că a făcut un test PCR pe 16 decembrie și i-a aflat rezultatul pozitiv a doua zi. Totuși, pe 18 dcembrie, el a participat la un interviu acordat unei publicații franceze unde și-a scos inclusiv masca pentru o ședință foto.

„Am anulat toate celelalte evenimente, în afară de interviul pentru L’Equipe. M-am simțit obligat să merg la interviu, pentru că nu am vrut să-i dezamăgesc pe jurnaliști. Am respectat distanța socială și am purtat mască tot timpul, în afară de momentele în care am făcut poze.

După interviu, m-am izolat. Acum, când mă gândesc, înțeleg că a fost o greșeală de judecată și sunt de acord că trebuia să reprogramez interviul”, a scris Novak Djokovic într-o declarație postată, miercuri, pe rețelele sociale.

Ce riscă sârbul, după ce nu a respectat izolarea

Novak Djokovic poate avea probleme penale din cauza nerespectării izolării în perioada în care a avut Covid-19. Prima dintre ele chiar în țara natală. Primul-ministru al Serbiei, Ana Brnabic, a declarat că dacă Djokovic nu a respectat regulile de izolare a comis o încălcare clară a regulilor.

„Dacă Djokovic s-a prezentat la un eveniment public, știind că a avut un rezultat pozitiv, a comis o încălcare clară a regulilor autorităților sârbe.

Dacă ești testat pozitiv, trebuie să intri imediat în izolare. Nu știu când a obținut, de fapt, rezultatul, când a văzut rezultatul, așa că există o zonă gri. Singurul răspuns la această întrebare poate fi oferit de Novak”, a declarat Ana Brnabic, primul-ministru al Serbiei.

Novak Djokovic riscă în acest caz, potrivit legislației sârbe, o pedeapsă de până la 3 ani de închisoare. Dar problemele create de neizolarea sa nu se opresc aici. Conform news.com.au, autoritățile spaniole anchetează prezența lui Djokovic în Spania, după Crăciun. Campionul sârb s-a deplasat la Marbella, acolo unde are o reședință.

E suspectat de falsificarea testului pozitiv la Covid-19, „cheia” obținerii scutirii medicale

El s-a antrenat la Academia de Tenis Soto, clipuri cu el fiind postate chiar pe contul de Twitter al Academiei.  Conform legilor spaniole, cetățenii sârbi trebuie să fie vaccinați ori să posede o scutire specială ca să intre în Spania. Scutirea se referă doar la „muncă necesară” sau la „participarea la evenimente sportive majore”, ceea ce nu a fost cazul pentru Djokovic.

Novak Djokovic are de înfruntat și problema declarației false din formularul de intrare în Australia. El a bifat căsuța prin care susținea că nu a călătorit în nicio altă țară cu 14 zile înainte de sosirea la Melbourne. Lucru care, în mod evident, nu este adevărat, câtă vreme prezența sa în Spania este confirmată. De altfel, el a zburat spre Australia plecând tot din Spania. Djokovic a dat vina pe o „eroare umană neintenționată” făcută de agentul său care ar fi completat formularul în numele său.

Și mai și, Novak Djokovic e suspectat chiar de falsificarea testului pozitiv în baza căruia a obținut scutirea medicală pentru Australian Open. Jurnaliștii germani de la Der Spiegel au găsit neconcordanțe ciudate în datarea testului pretins pozitiv din 16 decembrie. Analizând datele tehnice și de datare ale testului, ei au ajuns la concluzia că testul pozitiv ar fi fost făcut, de fapt, pe 26 decembrie și nu pe 16. Și sunt dubii că ar fi fost, de fapt, pozitiv. Acest lucru, de se va adeveri, ar crea alte complicații majore pentru Novak Djokovic, încă greu de cuantificat.