Veștile proaste se țin lanț pentru români, mai ales pentru românii cu centrale pe gaze. Conform unui raport publicat de agenția Reuters, prețul la gazul lichefiat a crescut în această săptămână. Conform raportului prețul a ajuns la cel mai înalt nivel sezonier înregistrat. Motivul, susțin analiștii din piață, se datorează cumpărătorilor europeni care au concurat cu Estul pentru aprovizionarea mondială limitată.
Prețul mediu al gazului lichefiat pentru prima lună de iarnă, octombrie, în Asia de Nord-Est a fost estimat la aproximativ 20,10 dolari pe milion de unități termice britanice (mmBtu). Acest preț este în creștere cu 0,20 de dolari față de săptămâna precedentă, au spus surse din industrie, preluate de Reuters.
Prețurile lunii noiembrie au crescut, de asemenea, ajungând la 21 de dolari/ mmBtu, mai spun comercianții. Aceleași date arată o creștere a prețului gazului lichefiat, folosit la producția de energie electrică, la 2 dolari. Procentul s-a mărit, de cel puțin 10 ori, mai spun analiștii.
Majorarea prețurilor s-a datorat și din cauza intențiilor jucătorilor de pe piață, din Europa, de a-și reface stocurile pentru iarnă. Noile date arată o scădere a capacităților eurpenilor sub 70%. Procentul de anul acesta este sub media de 85% pe 5 ani.
Un alt efect este decizia Rusiei de a diminua exporturile de gaze către Europa. Printre cei care au de suferit sunt britanicii, care spun că „nu există suficiente mărfuri pentru a satisface cererea din Asia și Europa.” Românii cu centrale pe gaze vor avea o iarnă mai scumpă, dacă e să ne luăm după aceste noi date.
Efectele acestor majorări de pe bursa asiatică vor avea ecou și în România. Efectele vor mai dure, mai ales pentru cei cu centrale pe gaze, ia numărul acestora a crescut în ultimul an, cu cel puțin 5%, față de anul precedent.
În ideea de a reduce cheltuielile, mulți români au luat decizia de a se debranșa de la sistemul centralizat de încălzire. Dacă în urmă cu un an părea o idee bună, anul acesta pare a fi una din deciziile proaste.
Deși, aparent, prețul este mult mai mic decât cel din sistemul centralizat, odată cu creșterea prețului pe bursă, românii cu centrale pe gaze vor scoate din această iarnă mai mulți bani pentru plata facturilor.
Un alt efect, cel puțin la nivel local, este și liberalizarea pieței de gaze naturale. Prețurile, și în acest caz, sunt într-o creștere progresivă de la o zi la alta. Dacă vorbim de sistemul centralizat, furnizorii de gaze anunță scumpiri și de 100% în anumite situații. Acest lucru nu face altceva, decât să diminueze bugetul familiilor de români, prin plata unor sume extrem de mari.