Consumatorii casnici speră la o rezolvare a situației cu facturile exorbitante, după ce ANRE a anunțat noi măsuri. Instituția a anunțat amenzi în valoare de peste 2 milioane de lei la furnizorii găsiți cu nereguli de facturare. În același timp, ANRE a mai declarat că au descoperit și motivul pentru care românii au primit facturile eronate.
De la jumătatea lunii august ANRE s-a confruntat cu un val de sesizări și relcamații. Peste 10.000 de reclamații au ajuns la instituția de reglementare, toate având un singur subiect. Facturile cu sume imense emise de furnizorii de energie electrică și de gaze naturale.
Multe dintre aceste reclamații vorbesc de sume cuprinse între 24.000 și 200.000 de lei, acestea fiind eronate, la fel și calculul la consumul de curent sau gaze. ANRE a încercat să remedieze problemele, dar se pare că de-abia acum s-a găsit și motivul pentru care au fost emise astfel de facturi.
Ieri ANRE transmitera într-un comunicat pe site-ul instituției care sunt concluziile analizei din piață a acestor erori. În urma unor verificări amănunțite, instituția spune că a descoperit și cauza acestor facturări supraevaluate a furnizorilor. Concluzia analizei spune că citirea contoarelor s-a făcut eronat, și nu conform legislației în vigoare. ANRE spune în cominicat că „operatorii de distribuţie nu efectuează citirile contoarelor la termenele legale şi astfel facturile emise de furnizori au valori foarte mari”.
Cu alte cuvinte, citirea contoarelor pică, în cele din urmă, în sarcina consumatorului casnic, de preferat la maxim două luni. ANRE a mai anunțat și aplicarea unor amenzi către distribuitorii găsiți cu erori, sumele ajungând la 2.700 de mii de lei.
”ANRE a verificat respectarea de către operatorii reţelelor şi sistemelor de distribuţie de energie electrică şi de gaze naturale a obligaţiei de transmitere de date şi informaţii furnizorilor de energie electrică şi gaze naturale cu privire la indexurile aparatelor de măsurare, în baza cărora furnizorii emit facturile de energie electrică şi de gaze naturale către clienţii finali, şi, în urma constatărilor făcute, a aplicat amenzi contravenţionale în valoare totală de 2.770.000 lei.”, spune ANRE în comunicat.
În același raport de analiză, ANRE a publicat și lista furnizorilor de energie electrică și gaze naturale găsiti cu mari nereguli. Amenzile, în valoarea totală de 2,77 milioane lei, au fost date după cum urmează:
Reamintim că, pe fondul acestui scandal al facturilor, guvernul codnus de Cîțu punea presiuni pe Parlamentul României pentru a vota Legea consumatorului vulnerabil, plus anunțul unor mecanisme de compensare a facturilor pentru perioada de iarnă.
Legea consumatorului vulnerabil a fost votată ieri în Camera Deputaților, urmând ca președintele să o promulge. Conform calendarului, legea va intra în vigoare de la 1 noiembrie, anul curent, și vor beneficia de lege aproximativ 1,5 milioane de români.