Scandalul și acuzațiile de corupție de la Opera din Iași continuă. După ce era acuzată de corupție, Beatrice Rancea revenea ca manager la începutul acestei luni. Cu patru luni în urmă Beatrice Rancea fusese suspendată din această funcție, după ce fusese acuzată de DIICOT cu mai multe capete de acuzare. Se pare că lucrurile degenerează, din nou, iar angajații Operei din Iași au decis să boicoteze spectacolele programate.
În ultimii ani un număr important din angajații Operei din Iași s-au plâns de rele tratamente din partea managerului instituției. Beatrice Rancea, fostă balerină, ocupă funcția de manager încă din 2011. Acuzațiile aduse de angajații Operei vorbesc de concedieri abuzive și multe nereguli în cheltuirea banilor publici ai instituției. DIICOT decidea suspendarea acesteia din funcție în 3 martie, după ce au făcut mai multe investigații.
„Investigația penală a scos în evidență faptul că activitatea infracțională a grupării a acoperit pe de o parte întreaga gamă a achizițiilor, iar pe de altă parte au vizat și cheltuielile cu colaboratorii și chiriile.”, potrivit DIICOT.
Acuzațiile aduse de DIICOT managerului erau de constituirea unui grup infracțional, delapidare, fals, deturnare de fonduri, conform dosarului instrumentat de procurori. Pe 5 iulie Beatrice Rancea a revenit ca manager al Operei din Iași ca urmare a unei decizii date de Tribunalul București. Magistrații cereau procurorilor DIICOT ridicarea măsurii controlului judiciar.
Aceeași măsură era dată și pentru alte patru persoane implicate în același dosar.
După revenirea acesteia în funcția de manager, angajații Operei din Iași, nemulțumiți de decizie, au început să boicoteze spectacolele. Au anunțat și proteste împotriva deciziei date de Tribunal. Pentru moment Beatrice Rancea nu a dat nicio declarație în acest sens. Sindicaliștii instituției spun că nu vor înceta protestele, atâta timp cât Beatrice Rancea va rămâne la conducerea Operei din Iași.
„Am reluat protestele pentru demiterea doamnei Rancea. Solicităm ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu, să efectueze cât mai repede evaluarea doamnei manager. Dorim să fie o evaluare corectă, ţinând cont de rapoartele Ministerului Culturii, Corpului de control al Ministerului Culturii, Curţii de Conturi şi ITM.
Cerem demiterea doamnei Rancea. Dacă nu, se va vedea complicitatea şi faptul că ministerul girează un astfel de management defectuos, dezastruos. Amintesc societăţii civile ieşene că România modernă s-a născut la Iaşi. Ne dorim ca România modernă a secolului XXI să se nască tot la Iaşi, spunând ‘nu’ corupţiei, spunând ‘nu’ abuzurilor, şi să îşi apere cetăţenii, să îşi apere artiştii.”, spun angajații Operei.