Europa asistă în aceste zile la o posibilă schimbare a puterii. În timp ce Vladimir Putin își intensifică războiul din Ucraina, stabilitatea regimului său este în pericol. Unii observatori au prezis că președintele rus ar putea fi răsturnat. Alții speră chiar la o destrămare a țării. Acest lucru ridică întrebarea, și anume „Ar putea Rusia să se scindeze?” Acest aspect ar fi o lovitură devastatoare pentru Vladimir Putin, mai ales că se vorbește de un raport secret pe această temă.
Decizia liderului de la Kremlin de a invada Ucraina a luat (poate?!) Europa prin surprindere. Cu toate astea, actuala situație ar putea duce la o coeziune evazivă a actualei geografii a Rusiei.
Acoperind 11 fuse orare, Rusia este cea mai mare națiune din lume ca suprafață. Douăzeci la sută din populația sa nu este de etnie rusă, ci aparține unor națiuni indigene locale. Moscova a fost desemnată al treilea cel mai prosper oraș din lume de către City Prosperity Index al ONU-Habitat cu câteva săptămâni înainte de începerea războiului din februarie.
Dar, în același timp, o mare parte din subcontinentul siberian este sărăcită și slab populată. În nordul îndepărtat, predomină orașele industriale extractive în declin.
În Orientul Îndepărtat, locuitorii sunt mai conectați din punct de vedere economic cu China, Japonia și Coreea de Sud decât cu Moscova și Sankt Petersburg. Sub conducerea lui Putin, puterea a fost puternic centralizată la Moscova, iar autonomia politică și culturală din provincii a fost redusă.
Unii observatori occidentali au speculat cu privire la prăbușirea Rusiei, ca urmare a actualei situații tensionate. În același timp, au făcut agitație pe marginea acestui aspect. Speculații au venit și după ce au văzut în această scindare o soluție la comportamentul internațional al Moscovei.
Cu toate acestea, o destrămare a Rusiei, ar putea deveni o lovitură devastatoare pentru Vladimir Putin. În opinia Occidentului, orice viitor pozitiv pentru Rusia și vecinii săi, cum ar fi Ucraina, precum și pentru restul lumii, va necesita ca Rusia să își reinventeze federalismul din interior, în loc să facă implozie.
Dacă până acum erau doar speculații, se pare că lucrurile încep să se schimbe, și asta într-un mod dramatic. Presa occidentală și opoziția împotriva Kremlinului vorbește de un posibil raport secret primit de Putin. Într-un articol publicat de Moscow Time, presă anti-Kremlin, se vorbește în aceste zile de curajul deputaților din micuțul stat Tatarstan, care au respins încercarea Kremlinului de a pune pe jar regiunea:
„Într-o rară demonstrație de sfidare față de guvernul federal de la Moscova, politicienii regionali din Tatarstan au respins joi un set de amendamente la constituția sa care ar fi retrogradat, printre altele, liderul republicii de la președinte la șef, în timp ce Kremlinul își continuă încercarea de a ține în frâu regiunile Rusiei.”, scriu cei de la The Moscow Time.
Conform anaiștilor publicației, acesta ar fi primul pas al unui stat din Federația Rusă de a ieși din acest conglomerat federal. Aceeași analiști spun că ar mai exista o potențială dezertare din partea altor state. Publicația menționează în analiza sa state precum, Republica Bașkortostan și Cecenia.
În cazul celui de-al doilea stat, ieșirea ar fi o altă lovitură devastatoare pentru Vladimir Putin. Motivul este unul simplu, trupele cecene aflate în teatrul de războiu uicranean, conform Consiliului de Securitate de la Moscova, nu fac altceva decât să acumuleze experiență și să observe tacticile de luptă ale armatei rusești, iar în cazul unei scindări, să poată contracara orice intervenție armată rusească pe teritoriul cecen.
Raportul secret adus în discuție, dacă există cu adevărat, ar putea genera decizii dure din partea Moscovei, mai ales împotriva acestor trei republici din interiorul Federației Ruse. În acest caz, indiferent care ar fi soluția aleasă de Putin, Europa nu ar avea cum să intervină, ca în cazul Ucrainei.