Lovitura de proporții dată de Digi RCS RDS! Orange și Vodafone nu mai au scăpare

de: Ștefan R. Apostol
16 01. 2023

Odată cu tranzacția făcută de Orange România, de a cumpăra partea de televiziune și telefonie fixă de la Telekom, se spera la o reechilibrare a pieței locale, în raport cu creșterile celuilalt gigant Digi RCS RDS. Realitatea, însă, este cu totul alta, cel puțin în zona de telefonie mobilă, acolo unde Orange și Vodafone au dat senzația de lideri. Cu alte cuvinte, la final de 2022 și început de 2023, vorbim de lovitura de proporții dată de Digi RCS RDS.

Gigantul Digi RCS RDS a fost pe val și în 2022

În august anul trecut, gigantul Digi RCS RDS anunța o creștere cu 19,1% a veniturilor în trimestrul al II-lea al anului. Concret,compania a raportat venituri la nivel de grup de 370,4 milioane de euro pentru perioada de trei luni încheiată la 30 iunie 2022.

Creșterea veniturilor a fost determinată de operațiunile din România, cu 11,4% mai mult, până la 245,4 milioane de euro, și Spania, cu 39,4% mai mult, la 118,2 milioane de euro, în timp ce activitatea din Italia a generat 6,9 milioane de euro, și aceasta în creștere cu 16,2%.

Grupul avea să finalizeze în ianuarie 2022 vânzarea operațiunilor sale din Ungaria către 4iG pentru o sumă totală de 625 milioane de euro. rofitul net în cele trei luni a fost de 3,6 milioane de euro, față de 23,8 milioane de euro în perioada similară a anului precedent.

În termeni operaționali, grupul a raportat o creștere de 15,3%, până la 19,389 milioane la 30 iunie 2022. România continuă să fie piața principală a grupului, contribuind cu 66,4% din veniturile grupului și cu 14,720 milioane în trimestrul al II-lea din 2022.

Operațiunea din România a încheiat trimestrul cu 5,271 milioane de abonamente la televiziune cu plată. Asta a însemant, de fapt, o creștere de 6,3% de la an la an, 3,965 milioane de utilizatori de bandă largă fixă, în creștere cu 11,9%, și 956.000 de abonamente de voce fixă. Aici este singurul segement care a resimțit o scădere cu 4,2%, ulterior și în noiembrie procentul fiind în scădere, de 5%.

Vezi și: Anunțul Digi RCS-RDS pentru toţi clienții din România. Este o schimbare importantă

Segmentul de telefonie mobilă dărâmă concurența. Orange și Vodafone nu mai au scăpare

Raportul lunii august, cel puțin pe segmentul de telefonie mobilă, a adus un plus valoare anul trecut pentru Digi RCS RDS, baza de abonamente de telefonie mobilă a crescut cu 15,8%, până la 4,528 milioane. La finalul lunii noiembrie, gigantul Digi RCS RDS anunța un număr de 948.000 de conexiuni de voce fixă, în timp ce baza de abonamente de telefonie mobilă a crescut cu 17%, ajungând la 4,715 milioane, în număr de utilizatori creșterea fiind de cel puțin 187.000 de utilizatori veniți în rețea:

„Suntem încântați că am încheiat acest trimestru cu o creștere accelerată a numărului de servicii și cu rezultate solide pe cele mai mari piețe ale noastre, România și Spania.

Deși evoluțiile recente ale economiei ne-au afectat, alături de întreaga comunitate, realizările noastre reflectă poziția solidă pe care ne-am stabilit-o, de-a lungul anilor, investind continuu în infrastructură și tehnologie de ultimă generație.

Ne menținem angajamentul de a ne extinde și de a ne îmbunătăți oferta de servicii pe piețele noastre consacrate, precum și dincolo de acestea.”, declara în noiembrie Serghei Bulgac, CEO al Digi Communications.

Vezi și: Oferte speciale de la DIGI. Se întâmplă din 11 noiembrie, preţurile scad considerabil

Conform analiștilor din piață, dimensiunea pieței serviciilor de telecomunicații din România este evaluată la 4 miliarde de dolari în 2022 și se preconizează că va crește la peste 4% în perioada de prognoză, 2022-2027.

Investițiile în curs de desfășurare în extinderea rețelelor 5G de către operatori vor contribui la creșterea conectivității în țară, iar licitarea de către autoritatea de reglementare în domeniul telecomunicațiilor a spectrului de frecvențe mobile multi-bandă 5G către Orange România, Vodafone România și Digi RCS RDS, va ajuta companiile de telecomunicații să se diferențieze în ceea ce privește calitatea serviciilor și acoperirea 5G.

Raportul pentru operatorii de telecomunicații din România mai arată că rata de penetrare a abonamentelor de telefonie mobilă a populației din România va crește în perioada de prognoză, susținută de creșterea numărului de abonamente la internet mobil, de creșterea numărului de abonamente M2M/IoT, de creșterea numărului de posesori de mai multe SIM-uri și de abonamente la smartphone-uri.

Serviciile postplătite au reprezentat cea mai mare parte din totalul abonamentelor mobile în 2022, iar cota sa de abonament va continua să crească până în 2027, determinată de adoptarea tot mai mare a serviciilor M2M/IoT și de promovarea de către operatorii de telefonie mobilă a unei game largi de planuri postplătite cu beneficii suplimentare.

Orange ar putea prelua conducerea în 2023?

Conform predicțiilor, Orange România este pe cale să-și revină și există toate șansele ca Orange să fie liderul pieței de servicii mobile în ceea ce privește numărul total de abonamente mobile în 2023 și există premizele să-și păstreze poziția de lider până în 2027, datorită concentrării puternice pe extinderea rețelei 5G. Digi RCS RDS va conduce piața serviciilor fixe în bandă largă, susținută de poziția sa puternică pe segmentul de fibră optică și de concentrarea pe segmentul VoIP, mai spun analiștii.

Principalele companii de telecomunicații din România la acest moment, sunt după cum urmează:

 

Rămâne de urmărit care va fi evoluția pieței, pe toate segmentele sale, și dacă, în cele din urmă, Digi RCS RDS va fi detronat din postura de lider pe care o are acum.