Lovitură de grație pentru Vladimir Putin. Cum poate fi înlăturat din fruntea Rusiei

de: Năstase Mirabela
04 03. 2022

Cum poate fi înlăturat Vladimir Putin de la fruntea Rusiei. El a ajuns la putere promițând că va fi un lider puternic și că va aduce prosperitate și ordine într-o Rusie post-sovietică și săracă. Acum, întrebarea cum poate fi el oprit este pe buzele tuturor. Cu toate acestea, un sondaj realizat în decembrie 2021 arăta că popularitatea lui Vladimir Putin crescut la 70%, însă trebuie precizat că atunci 40% dintre respondenți nu credeau că invazia Ucrainei este posibilă.

Cum poate fi înlăturat Vladimir Putin din fruntea Rusiei

Una dintre modalitățile de a-l înlătura pe liderul rus de la putere ar fi dacă, teoretic, acesta ar putea fi pus sub acuzare. Jurnalistul Christopher Tremoglie, care a trăit în Rusia și i-a studiat Constituția, a amintit de capitolul 4, articolele 92 și 93 din Constituția rusă, în care se detaliază prevederile și procesul de demitere a președintelui.

Procesul ar presupune însă ca Putin să fie acuzat de „înaltă trădare sau altă crimă gravă”. Invadarea Ucrainei ar reprezenta un astfel de act, scrie ziarul AS.

Aceste acuzații ar trebui prezentate Dumei de Stat, parlamentului țării, și apoi confirmate de Curtea Supremă a Federației Ruse. Sarcina ar reveni apoi în rândul Camerei Superioare a Parlamentului rus, Consiliul Federației, care ar urma să decidă dacă îl demite sau nu pe liderul rus.

Cum ar trebui să se facă o demitere a lui Vladimir Putin

În ce privește demiterea, ea trebuie să fie efectuată într-un interval de trei luni, altminteri acuzațiile vor fi considerate respinse. Deși un astfel de scenariu ar putea să pară îndepărtat, jurnalistul Christopher Tremoglie este de părere că acum nu mai pare a fi unul atât de greu atins. Mărturie sunt protestele din Rusia.

În plus, și un deputat al Partidului Comunist în Duma de Stat a participat la marșuri. Jurnalistul susține că „probabilitatea ca Putin să fie demis crește de fiecare dată când acesta își manifestă totalitarismul”.

De asemenea, varianta aceasta devine mai puternică pe măsură ce oligarhii ruși sunt loviți tot mai mult de sancțiuni, ei fiind unul dintre pilonii care îl ajutau pe Vladimir Putin să dețină puterea în țară și în afara ei.

Mihail Hodorkovski, care, într-o vreme, a fost cel mai cunoscut prizonier politic al Rusiei, încarcerat 10 ani în urma unui proces politic, este de părere că invazia Ucrainei de către Rusia va pecetlui căderea regimului Putin.

„Este o sinucidere din partea lui Putin. Nu poate câștiga în Ucraina. După două decenii la putere, înconjurat de consilieri cărora le este frică să-i spună adevărul, Putin a subestimat amploarea rezistenței ucrainene. El chiar credea că va fi primit în Ucraina cu flori.”, a spus acesta.