Lovitura cruntă dată rușilor. Produsul de bază care se scumpește

Lovitura cruntă dată rușilor. Produsul de bază care se scumpește
Rusia și Vodka, o afacere profitabilă

Lovitura cruntă dată rușilor! Vodca ar putea fi cel mai popular export cultural al Rusiei. Mulți cred că de aici provine băutura spirtoasă. Este cea mai asociată cu această țară în prezent. Cuvântul în sine este un diminutiv al cuvântului „apă” în limba rusă. Recent, Ministerul de Finanțe a propus majorarea prețului minim pentru vodcă și coniac, ceea ce se poate spune că este lovitura cruntă dată rușilor.

Rusia și Vodca, o afacere profitabilă

Potrivit firmei de cercetare de piață ISWR, doar aproximativ 14% din oferta globală de vodcă este produsă în Rusia. Datele Distilled Spirits Council of the United States arată că doar 1,2% din importurile de vodcă din SUA au provenit din Rusia în prima jumătate a anului 2021.

Alte date statistice arată că rușii beau o cantitate mult mai mare de bere decât de vodcă. Vânzările cu amănuntul de bere în primele 10 luni ale anului 2020 s-au ridicat la aproximativ 5,1 trilioane de litri la nivelul întregii țări. De cealaltă parte, volumul vânzărilor de vodcă a fost măsurat la aproximativ 596 de milioane de litri în aceeași perioadă.

Veniturile Rusiei din segmentul Vodca se ridică la 1,29 miliarde de dolari în 2022 și se așteaptă ca piața să crească anual cu 5,01%. În comparație globală, cele mai multe venituri sunt generate în Statele Unite, de aproximativ 20.220,00 milioane de dolari în 2022.

Ministerul de Finanțe și lovitura cruntă dată rușilor

Conform agenției de presă ruse Interfax, Ministerul Finanțelor a propus majorarea prețurilor minime pentru vodcă, brandy și coniac. Majorarea se va face începând cu anul 2023.

Oficialii ruși au anunțat un proiect de ordin în acest sens, publicat pe site-ul proiectelor de acte normative. Se propune ca prețul minim de vânzare cu amănuntul pentru vodcă să fie majorat la 281 de ruble pentru 0,5 litri, brandy, la 375 de ruble, cognac și la 517 ruble pentru 0,5 litri.

În prezent, prețul minim de vânzare cu amănuntul pentru vodcă este de 261 de ruble pe 0,5 litri, la brandy este 348 de ruble, iar cognac prețul este de 480 de ruble.

Prețurile minime pentru vodca din Rusia au fost stabilite din 2009 ca măsură de combatere a producției ilegale. Din 2011, au fost introduse prețuri minime pentru coniac, iar din 2016 pentru șampanie.

Producția de vodcă pentru 8 luni în 2022 a fost de 49,979 milioane de decalitri. Cantitatea reprezintă cu 9,2% mai mult decât anul trecut.

Producția de coniac a ajuns 5,59 milioane de decalitri, cu 14,9% mai mult. Timp de 8 luni, în comerțul cu amănuntul s-au vândut 49,4 milioane de decilitri de vodcă.

Asta înseamnă o creștere cu 7,1% mai mult. Comerțul cu rachiu a crescut și el la 7,76 milioane de decalitri, cu 3,9% mai mult față de anul trecut. În Rusia, se estimează că volumul mediu pe persoană în segmentul vodca se ridică la 1,26 L în 2022.