Dacă cineva și-ar pune întrebarea care este cel mai ploios stat din lume, răspunsul, inevitabil, și logic ar fi Marea Britanie. Dar dacă vă demonstrăm că nu este așa, ce o să spuneți? Ne îmbarcăm astăzi într-o călătorie, până în locul unde plouă de 10 ori mai mult decât în Londra, și nu numai.
De ani de zile, două sate au revendicat titlul ca fiind cel mai umed loc de pe pământ. Mawsynram și Cherrapunji, în India, și sunt la doar 16 km distanță unul de celălalt, dar Mawsynram își bate concurentul cu doar 4 centimetri în plus de precipitații.
Meghalaya, statul indian în care se află cele două sate, este cunoscut ca fiind cel mai umed loc de pe Pământ, deoarece primește 12.000 de milimetri de ploaie pe an, conform Weather Underground, de 13 ori mai mult decât precipitațiile din Seattle și de 10 ori mai mult decât în Londra.
Deși nu plouă toată ziua în Meghalaya, plouă în fiecare zi, a declarat a spus fotograful Amos Chapple care a vizitat aceste locuri, pentru weather.com. Precipitațiile abundente se datorează curenților de aer de vară care trec peste câmpiile inundabile din Bangladesh.
Pe măsură ce se îndreaptă spre nord, curenții adună umezeală și, atunci când norii rezultați lovesc dealurile abrupte din Meghalaya, potrivit lui Chapple, acestea sunt stoarse prin decalajul îngust din atmosferă și comprimate până la punctul în care nu-și mai pot menține umezeala, provocând ploaia aproape constantă.
„Ceea ce a fost uimitor a fost cât de mult localnicii nu își adaptează viața la vreme. În zilele care ar închide orice oraș important, tocmai se descurcau cu el. Puteți privi la o ploaie furtunoasă și a vedea copii în uniformă care se îndreaptă spre clasă și băieți care trag cu greutate vehiculele lor. Termenul„ ploaie ” sau strălucire ‘era ca o mantră acolo.”, a spus fotograful Amos Chapple care a vizitat aceste locuri.
Desigur, precipitațiile nu vin fără probleme. Cea mai mare dificultate pe care o au localnicii, cunoscută sub numele de Khasi, este lipsa agriculturi în Mawsynram, care este situat deasupra unei coame de munte, iar solul este sterp din cauza precipitațiilor.
Cu toate acestea, oamenii din Mawsynram s-au adaptat la mediul lor îmbibat de ploaie într-un mod destul de unic. Structurile de lemn putrezesc repede în umiditatea nemiloasă a junglei Meghalaya și, așa, de secole, au fost folosite „poduri vii”.
Văile din regiune găzduiesc arbori de cauciuc cu sisteme radiculare vaste și înțepenite, pe care Khasi le convinge peste râuri pentru a forma poduri de sute de ani. Podurile cresc și sunt țesute pe măsură ce rădăcinile se întăresc. Localnicii se gândesc puțin la faptul dacă mai puține precipitații i-ar schimba stilul de viață. „Nu ne putem gândi la asta. Aici este întotdeauna ploaie, dar trebuie să lucrăm, așa că nu este bine să ne întrebăm despre asta.”, povestește un localnic.