Care sunt locurile preferate ale turiștilor în 2021? România i-a surprins chiar și pe cei ai casei în special de la începutul pandemiei. Alegerile lor s-au schimbat total, spun specialiștii. Aceștia au ales să viziteze locuri deloc populare până acum 15 ani.
Românii și-au întors privirea către peisajele de la noi după ce vizitele în afara meleagurilor au devenit mai grele în contextul pandemic. Iată că până și cei ai casei au fost surprinși de minunățiile pe care le are țara noastră.
Mulți s-au orientat anul acesta spre destinații care în urmă cu câțiva ani nu se aflau deloc pe lista lor pentru vacanță sau excursii. Un studiu al platformei de rezervări hoteliere Travelminit.ro a indicat acest detaliu.
Astfel, sate din județul Harghita și Maramureș, Viscri, Criț, Saschiz (județul Brașov), zona lacului Tarnița, de lângă Cluj au atras și continuă să atragă din ce în ce mai mulți turiști, dar chiar și investitori.
Românii au preferințe diverse atunci când își aleg vacanțele pe care de regulă le au de două ori pe an, în concediile lungi. În general preferă litoralul sau Valea Prahovei, dar iată că anul acesta a fost destul de diversificat. Mulți s-au dus spre zone unde specialiștii din domeniu nici că s-ar fi gândit că vor fi atât de căutate.
Printre punctele de interes s-au numărat sate sășești pline de liniște, tradiții, povești ale locurilor și mâncare preparată cu ingrediente îngrijite și crescute de localnici. Câteva exemple ar fi: Viscri, Biertan, Criț și Mesendorf. Sud-estul Transilvaniei a fost la mare căutare printre cei care și-au dorit să se desprindă de viața haotică de zi cu zi.
1. Suita de sate săsești din Transilvania, în special satele Viscri și Criț
2. Zona Tarnița, cu satele Râșca, Mărișel și Gilău
3. Satul Breb din Maramureș, zona Vișeu
4. Lunca de Sus, Harghita
5. Localitățile de pe drumul Vinului din județele Buzău și Prahova
6. Satele Tălișoara, Micloșoara și Valea Zălanului din Covasna
7. Mamaia Nord
”Din numărul total de sosiri, în perioada 1 ianuarie – 31 august 2021, sosirile turiştilor români în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au reprezentat 92,6%, în timp ce turiştii străini au înregistrat un procent de doar 7,4%.
În ceea ce priveşte sosirile turiştilor străini în structurile de primire turistică, cea mai mare pondere au deţinut-o cei sosiţi din Europa (79,7% din total turişti străini), iar dintre aceştia, un procent de 76,6% provin din ţările Uniunii Europene”, arată datele INS.