Mulți refugiați în Ucraina au trecut prin România, însă o mică parte din ei au decis să se stabilească aici. Cu toate acestea, pentru puținii cetățeni ucraineni care au luat această decizie, statul român încearcă să le ofere locuri de muncă.
Sute de refugiați au decis să rămână în Brașov. Dintre aceștia, doar 10 s-au adresat Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Brașov, pentru a-și căuta un loc de muncă. Directorul instituției din Brașov a precizat că la nivelul județului sunt înregistrate peste 1.400 de locuri de muncă vacante. Acestea ar putea fi ocupate și de cetățeni din Ucraina.
“6 angajatori și-au manifestat dorința de a angaja persoane care vin din Ucraina, respectiv cu 61 de locuri de muncă. Locurile de muncă sunt în HoReCa, în construcții, în industria automotive. Până în prezent avem 9 solicitări din partea cetățenilor refugiați din Ucraina înregistrați la AJOFM Brașov”, a precizat directorul instituției, Liliana Dragomir.
Cu toate acestea, printre cele 1.400 de locuri de muncă nu se regăsesc posturi pentru cei cu profesii liberale, precum cele de avocat, asistent medical sau chiar medic. O parte dintre refugiați au aceste calificări.
Raluca Turcan, fostul ministru al Muncii, a vorbit despre situația din Ucraina și ce soluții au refugiații ucraineni, odată ajunși la noi în țară. Aceasta a precizat că a oferit locuri de cazare în Sibiu celor care au fugit din calea războiului și că statul român ar putea veni în sprijinul ucrainenilor cu locuri de muncă.
„În mod normal, România are foarte multe locuri de muncă, depinde și de dorința de a rămâne în România și de a intra pe piața muncii. Când am plecat din funcția de ministru al Muncii exista o cerere de locuri de muncă neacoperită de ofertă, adică de dorință din partea oamenilor, de aproximativ 100 de mii.
De aceea am și propus o Hotărâre de Guvern care a fost și adoptată, de a crește contingentul de lucrători străini care să poată să vină să suplinească lipsa de forță de muncă din România la 50 de mii prima dată și ulterior la 100 de mii.
Așadar am deschis practic porțile ca angajatorii români care își doresc să găseasca forță de muncă, sa aibă mai puține obstacole din partea statului roman.”, a explicat Raluca Turcan în emisiunea „40 de întrebări cu Denise Rifai”.
Fostul ministru al Muncii a specificat că sunt multe locuri de muncă în construcții, industria hotelieră și industria ușoară, acestea fiind principalele domenii în care se caută forță de muncă în România.