Granițele încă sunt foarte aglomerate, iar sute de refugiați ajung în Galați, oraș aflat foarte aproape de Ucraina. Autoritățile au amenajat până acum cămine studențești și mai multe spații pentru aceștia. Recent, pe stadioane au fost amenajate tabere pentru refugiați.
În primă fază, Primăria a pus la dispoziția celor care fug din calea războiului un bloc și căminele studențești. În prezent, acestea sunt supraaglomerate cu refugiați, iar cetățenii ucraineni continuă să vină. Pentru a suplimenta locurile de cazare, autoritățile au hotărât să amenajeze tabere pe stadioanele din oraș.
„Suntem alături de vecinii şi prietenii noştri ucrainieni, care învaţă şi lucrează la Galaţi, alături de întregul popor ucrainean, în aceste vremuri tulburi. Suntem gata să întindem o mână de ajutor celor care fug acum din casa şi din ţara lor şi avem speranţa că acest conflict nemeritat se va sfârşi cât mai curând”, a scris primarul Pucheanu, pe Facebook.
În momentul de față, o astfel de tabără destinată refugiaților ucraineni este în curs de amenajare pe stadionul „Dunărea”. Acesta este cunoscut ca fiind cel mai mare stadion din Galați, cu o capacitate de circa 30.000 de locuri.
„Primăria municipiului Galaţi continuă să ofere sprijin pentru cazarea refugiaţilor din Ucraina şi a pus la dispoziţie Baza Siderurgistul şi Stadionul Dunărea. La Baza Siderurgistul au fost cazate în ultimele ore 27 de persoane în 9 camere, capacitatea totală fiind de 11 camere.
În plus, şi sala de handbal este în curs de amenajare pentru cazarea refugiaţilor. La Stadionul Dunărea este în curs de amenajare o tabără pentru refugiaţi”, a informat Primăria Galaţi.
În cursul zile de ieri, o tabără mobilă pentru primirea refugiaților a fost instalată și pe Stadionul 1 Mai din municipiul Dorohoi. Unitatea mobilă este formată din 30 de corturi, pregătită să asigure cazarea temporară a cetățenilor sosiți din zona de conflict.
Mai mult de atât, în Punctele de Trecere a Frontierei Stânca și Rădăuți Prut, s-au amenajat două puncte de comandă pentru soluționarea operativă a tuturor solicitărilor primite din partea ucrainenilor. În proximitatea celor doi puncte de trecere a frontierei au fost amenajate diferite spații pentru voluntari care doresc să sprijine refugiații cu alimente, apă sau medicamente.
De asemenea, patru săli de clasă de la Școala Gimnazială nr. 1 din Rădăuți Prut au fost pregătite pentru a caza temporar refugiații ucraineni care fug din calea războiului. Unitatea școlară se află la doar 50 de metri de Punctul de Trecere a Frontierei Rădăuți-Prut.