Echipament de ultimă generație achiziționat de Poliția de Frontieră. Cu ce aparat de 100.000 de euro vor monitoriza granițele

Echipament de ultimă generație achiziționat de Poliția de Frontieră. Cu ce aparat de 100.000 de euro vor monitoriza granițele
Dronă cumpărată de Poliție de Frontieră Iași

Poliția de Frontieră Iași va achiziționa o dronă pentru supravegherea zonei de graniță cu Republica Moldova. Aceasta este în valoare de 100.000 de euro și vor fi folosite în zonele Stânca-Costești și Sculeni.

Dronă achiziționată de Poliția de Frontieră

Pe data de 25.01.2022, Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră pregătește licitația privind achiziția unei drone pentru monitorizarea zonelor de graniță. Valoarea estimată a contractului este de 496598 de lei, fără TVA, acesta fiind doar prețul dronei. O altă sumă de bani va fi alocată pentru echipamentele auxiliare, fiind vorba despre acumulatorii de rezervă. Este vorba de 120.000 de lei, fără TVA.

”Misiunile de supraveghere a frontierei de stat a României în zona de competență a Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Iași se realizează conform prevederilor legale în regim de supraveghere de 24 de ore, tehnica de supraveghere existentă în prezent trebuie completată cu noi sisteme de supraveghere care să poată îndeplini, în condiţii de siguranţă şi cu maximă eficienţă, misiunile specifice.

În contextul în care odată cu trecerea timpului fenomenul infracțional se dezvoltă, utilizând aparaturi/tehnici moderne (drone, ambarcații dotate cu motoare puternice etc.), tehnica de supraveghere existentă în prezent trebuie completată cu noi sisteme de supraveghere care să poată îndeplini, în condiţii de siguranţă şi cu maximă eficienţă, misiunile specifice”, se arată în caietul de sarcini.

Drona va putea zbura la altitudini de 2.500 de metri

Drona achiziționată de Poliția de Frontieră este ultra-modernă și de ultimă generație. Va fi dotată cu o cameră video termală, sistem de comandă și control, propulsie electrică, receptor GNSS, decolare și aterizare pe verticală și o cameră video de tip RGB. Conform caietului de sarcini, furnizorii de echipamente sunt obligați să îndeplinească anumite specificații tehnice, acestea fiind impuse de documentație.

În primul rând, drona trebuie să aibă o autonomie de minim o oră și o masă maximă de decolare de 15 kilograme. Aceasta poate zbura până la o altitudine de 2.500 de metri. Totodată, contractul trebuie onorat în termen de maxim 60 de zile de la semnarea acestuia.

O dronă asemănătoare va fi achiziționată și pentru zona vămii Sculeni. Cu toate acestea, specificațiile acesteia vor fi mai slabe, fiind alocați doar 53.744 de lei, fără TVA. Licitația va fi organizată în aceeași zi, iar Poliția de Frontieră a pornit procedurile și pentru achiziționarea unei ambarcațiuni vamale.