Pe drumul spre Oltenița, la ieșirea din București, lângă orașul Popești – Leordeni, se află Atelierele Patriei Române. În acest loc se confecționează o mare parte din obiectele bisericești întrebuințate în cultul ordotox.
La Atelierele Patriei Române veți găsi cădelnițe, candele, coperți cizelate pentru sfânta Evanghelie, icoane și racle. De asemenea, aici sunt lucrate manual cristelnițe, cununii, mobilier bisericesc, vase pentru aghiasmă, veste și pulovere, fulare, veșminte preoțești și arhierești. Pentru realizarea acestor obiecte se folosesc metale prețioase dar și comune.
Ele sunt aurite, argintate, iar apoi nichelate. Aici lucrează monahi și meșteri pricepuți în realizarea obiectelor de cult. Mai mult de atât, în atelierele Patriarhiei și-au găsit loc de muncă laici persecutați de regimul comunist. Aceștia nu puteau fi angajați în altă parte. De exemplu, Otilia Oteleșeanu este cea care a lucrat la cele patru icoane împărătești ale Catedralei Patriarhale.
„La început, atelierele şi-au desfăşurat activitatea la Mănăstirea Antim. Se executa acolo o gamă variată de obiecte liturgice necesare desfăşurării cultului, iar la mănăstirea Plumbuita se afla atelierul de turnat clopote. Spaţiul de la Mănăstirea Antim era însă insuficient, ceea ce l-a determinat pe Patriarhul Justinian să caute unul mai generos. Astfel, s-a oprit asupra Schitului Maicilor.
În vara anului 1982, activitatea de la Schitul Maicilor a luat sfârşit, întrucât pe locul ansamblului mănăstiresc urma să se ridice Casa Poporului, biserica mănăstirii fiind translatată, iar chiliile în care îşi desfăşurau activitatea atelierele Patriarhiei fiind demolate. Autorităţile de atunci promiseseră refacerea întregului ansamblu, pe locul unde urma să fie reaşezată biserica. Promisiunea nu s-a materializat niciodată”, relatează reprezentanţii Patriarhiei Române.
În același timp, s-a pus piatra de temelie pentru clădirea care urma să adăpostească viitoarele ateliere, pe un teren aparținând Patriarhiei, la Popești – Leordeni. Atelierele au fost mutate de la Schitul Maicilor într-o clădire care aparținea de ICRAL. Aici au rămas trei ani, până când a intrat în resistematizare zona.
Atunci se punea problema închiderii atelierelor până la finalizarea clădirii din la Popești – Leordeni. Lucrătorii nu au fost de acord, așa că s-a găsit soluția de a fi mutate la Mănăstirea Plumbuita. Aici exista deja turnătoria de clopote.
Din anul 1994, atelierele au funcționat în clădirea din curtea Mănăstirii Duminica Sf. Romani. Aceasta are și două secții la mănăstirea Pasărea și la Tigănești. Sub conducerea Patriarhului Daniel, Sectorul Ateliere a intrat într-un proces de modernizare, în anul 2009. Astăzi, acest sector se ocupă cu confecționarea obiectelor de cult bisericești.