Locul unde este noapte timp de 4 luni în fiecare an. Cum se explică fenomenul atipic

Locul unde este noapte timp de 4 luni în fiecare an. Cum se explică fenomenul atipic
Noaptea polara s-a instalat in Antarctica pe 13 mai

Cercetătorii și-au propus să studieze locul unde este noapte timp de 4 luni în fiecare an. Astfel, oamenii de știință de la Agenția Spațială Europeană s-au instalat în Antarctica, loc în care iarna a început pe 13 mai, în avanpostul franco-italian denumit Concordia, care este situat la 3.233 de metri deasupra nivelului mării. Aici temperaturile pot coborî până la -80˚ Celsius în această perioadă.

Noaptea polară, studiată de cercetători din interior. Câți oameni de știință sunt în Antarctica

Oamenii de știință de la Agenția Spațială Europeană au anunțat că vor studia iarna polară chiar din Antarctica. Soarele a apus pe 13 mai 2022 în Antarctica, în acest an, astfel că s-a instalat noaptea cea lungă, care va dura timp de 4 luni.

Doctorul Hannes Hagson și cei 11 colegii săi și-au început misiunea în Antarctica în urmă cu câteva zile. Avanpostul franco-italian denumit Concordia este situat la 3.233 de metri deasupra nivelului nivelului mării, unde temperaturile pot ajunge până la -80˚ Celsius. Soarele a dispărut timp de patru luni, timp în care, cercetătorii vor studia acest fenomen, dar şi altele de la fața locului.

De la avanpost nu se mai poate pleca, nici nu se mai poate ajunge acolo

Cei 12 cercetători sunt blocați acolo, pentru că în lunile de iarnă nu se pot transporta provizii sau oameni la baza de cercetare din Antarctica, iar altitudinea înaltă face ca echipajul să se confrunte cu hipoxia hipobară sau lipsa de oxigen din creier.

În timp ce în mare parte a Europei sunt încă 4 anotimpuri, Antarctica are doar două: vara și iarna. Anotimpurile de pe Pământ sunt cauzate de înclinarea axei planetei noastre în raport cu planeta Soare. În timpul verii, Antarctica se află pe partea înclinată a Pământului spre Soare și are lumină constantă. Pe timp de iarnă, Antarctica se află pe partea Pământului înclinată departe de Soare, ceea ce face ca pe acest continent să fie noapte.

Cât măsoara Antarctica

Antarctica este regiunea polară din sudul Terrei care cuprinde continentul Antarctida și porțiunile sudice din oceanele limitrofe. Este situată în regiunea antarctică din emisfera sudică, situată în întregime la sud de cercul polar antarctic și este înconjurată de Oceanul Antarctic.

Cu 14 milioane de km pătrați, este al cincilea continent că suprafață, după Asia, Africa, America de Nord și America de Sud. Circa 98% din suprafața Antarcticii este acoperită de o pătură de gheață cu grosimea medie de 1,6 kilometri.

Antarctica, singura regiune de pe Pământ care nu este guvernată

Antarctica este cel mai rece loc de pe Terra și cel unde bate vântul cel mai mult. Cea mai scăzută temperatura înregistrată vreodată a fost de -89 de grade Celsius în anul 1983, în timp ce în cea mai călduroasă zi din an temperatura nu depășește 15 grade Celsius.

Nu în ultimul rând, Antarctica nu are guvern și nu este deținut de nicio țară. Chiar dacă mai multe state au încercat să dețină dreptul de proprietate asupra unor terenuri de-a lungul anilor, s-a ajuns la un acord comun care dă privilegiul Antarcticii de a rămâne singura regiune de pe Pământ care nu este guvernată.