08 apr. 2023 | 17:58

Locul special din România de care puţini turişti ştiu. ‘Catedrala gotică a Bihorului’ e de o frumuseţe rară

Diverse
Locul special din România de care puţini turişti ştiu. 'Catedrala gotică a Bihorului' e de o frumuseţe rară
Locul special din România de care puţini turişti ştiu

Natura a creat structuri spectaculoase și complexe. Un exemplu perfect este un loc special din România, dar de care prea puțini știu. „Catedrala gotică a Bihorului” e de o frumuseţe rară, merită să ajungi aici în următoarea vacanță.

Locul special din România de care prea puțini oameni știu

Cel mai talentat artist și arhitect rămâne natura. Structurile fabuloase create de ea nu încetează să fascineze, acestea rezistând testului timpului, fiind admirate de generații întregi de oameni.

Un exemplu este la noi în țară, un loc special de care prea puțini români știu. Peștera Meziad are o istorie bogată, fiind printre primele peșteri amenajate de la noi din țară.

Multă vreme a fost considerată și cea mai lungă, măsurând nu mai puțin de 4.750 de metri, desfățurându-se pe mai multe nivele. Cu timpul, însă, specialiștii au descoperit alte astfel de formațiuni care au întrecut-o.

Acest obiectiv turistic fabulos se găsește în județul Bihor, pe Valea Meziadului în regiunea sud estică a Munților Pădurea Craiului și zona de vest a Munților Apuseni.

Te-ar putea interesa și: Oraşul care ar putea fi înghiţit de o groapă uriaşă. Autorităţile au avertizat deja locuitorii, se poate întâmpla peste noapte

Catedrala gotică a Bihorului

A fost declarată monument al naturii, rezervație speologică. În 1921, a fost studiată de o echipă de geologi coordonată de nimeni altul decât renumitul speolog român Emil Racoviță.

În 1972, Peștera Meziad sau „Catedrala gotică a Bihorului”, cum este denumită de localnici, a fost reamenajată și deschisă publicului, putând fi vizitată doar cu un ghid. Ea este inclusă în situl de importanță comunitară Defileul Crișului Repede – Pădurea Craiului.

Aflată la o altitudine de 297 de metri, gura de intrarea în Peștera Meziad are o înălțime de nu mai puțin de 16 metri și o lățime de aproape zece metri.

A fost locuită de animale precum Ursus spelaeus, dar și de Homo sapiens. În interiorul ei au fost descoperite urme din paleolitic și neolitic. Peștera oferă condiții prielnice pentru hibernarea liliecilor, în special cei din specia Miniopterus schreibersii, care formează o colonie destul de mare în Sala Liliecilor.

Climatul subteran menține umiditatea și temperatura constante, temperatura menținându-se în intervalul 9-12 grade Celsius, ceea ce înseamnă că poate fi vizitată pe tot parcursul anului.

Te-ar putea interesa și: Comoara din România pe care o aruncăm zilnic la gunoi. Am face bani frumoşi dacă am profita de ea

Parteneri
Se schimbă automat cardurile la Raiffeisen Bank. Anunț important făcut de bancă. Tot ce trebuie să știi
Redactia.ro
O recunoști? A fost cea mai bine vândută artistă din epoca interbelică. A depășit-o chiar și pe Maria Tănase
Click.ro
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri care loveau un bărbat cu bâte
Digi24
Rusia a descoperit rezerve uriașe de petrol în teritoriile din Antarctica revendicate de Marea Britanie
Digi24
Acasă la Laura Cosoi. Imagini superbe din casa de poveste a actriței / FOTO
Unica.ro
Mini eclere făcute în casă. Rețeta pentru un desert perfect în doar câțiva pași
EVZ.ro
Cum a fost surprins Ronald Gavril, iubitul Anamariei Prodan, la întoarcerea în România, de către parteneră. Luptătorul va participa la gala sportivă organizată de impresară
Spynews
Halep a RENUNȚAT. Anunțul dureros făcut de marea sportivă: Va fi greu acum
Capital.ro
Românii care ar putea ieși la pensie mai devreme și după 1 septembrie 2024. Legea ar urma să se schimbe
Antena 3
După 12 ani, se întoarce la PRO TV. Primele declarații: „Tot felul de neajunsuri și neînțelegeri..”
Avantaje
LOVITURĂ pentru PENSIONARI! Când vin BANII de PENSII
Mediaflux
Jurații de la Chefi la cuțite, detalii din culisele emisiunii, înainte de Marea Finală. Cum a fost competiția pentru Richard Abou Zaki sau Alexandru Sautner
Spynews.ro
Ce se întâmplă dacă lucrezi sau speli când ai cruce neagră sau cruce roșie în calendar. Ce spune biserica
Realitatea.net
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină de lux! Cum arată noul bolid al manelistului
Antena 1
Cântăreața din România care a ajuns să cântărească doar 36 KG! Imagini incredibile cu artista piele și os
Impact.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'
Shtiu.ro