Natura a creat structuri spectaculoase și complexe. Un exemplu perfect este un loc special din România, dar de care prea puțini știu. „Catedrala gotică a Bihorului” e de o frumuseţe rară, merită să ajungi aici în următoarea vacanță.
Cel mai talentat artist și arhitect rămâne natura. Structurile fabuloase create de ea nu încetează să fascineze, acestea rezistând testului timpului, fiind admirate de generații întregi de oameni.
Un exemplu este la noi în țară, un loc special de care prea puțini români știu. Peștera Meziad are o istorie bogată, fiind printre primele peșteri amenajate de la noi din țară.
Multă vreme a fost considerată și cea mai lungă, măsurând nu mai puțin de 4.750 de metri, desfățurându-se pe mai multe nivele. Cu timpul, însă, specialiștii au descoperit alte astfel de formațiuni care au întrecut-o.
Acest obiectiv turistic fabulos se găsește în județul Bihor, pe Valea Meziadului în regiunea sud estică a Munților Pădurea Craiului și zona de vest a Munților Apuseni.
Te-ar putea interesa și: Oraşul care ar putea fi înghiţit de o groapă uriaşă. Autorităţile au avertizat deja locuitorii, se poate întâmpla peste noapte
A fost declarată monument al naturii, rezervație speologică. În 1921, a fost studiată de o echipă de geologi coordonată de nimeni altul decât renumitul speolog român Emil Racoviță.
În 1972, Peștera Meziad sau „Catedrala gotică a Bihorului”, cum este denumită de localnici, a fost reamenajată și deschisă publicului, putând fi vizitată doar cu un ghid. Ea este inclusă în situl de importanță comunitară Defileul Crișului Repede – Pădurea Craiului.
Aflată la o altitudine de 297 de metri, gura de intrarea în Peștera Meziad are o înălțime de nu mai puțin de 16 metri și o lățime de aproape zece metri.
A fost locuită de animale precum Ursus spelaeus, dar și de Homo sapiens. În interiorul ei au fost descoperite urme din paleolitic și neolitic. Peștera oferă condiții prielnice pentru hibernarea liliecilor, în special cei din specia Miniopterus schreibersii, care formează o colonie destul de mare în Sala Liliecilor.
Climatul subteran menține umiditatea și temperatura constante, temperatura menținându-se în intervalul 9-12 grade Celsius, ceea ce înseamnă că poate fi vizitată pe tot parcursul anului.
Te-ar putea interesa și: Comoara din România pe care o aruncăm zilnic la gunoi. Am face bani frumoşi dacă am profita de ea