Pentru turistul român, sau străin, care dorește să viziteze România, faptul că această țară are toate cele patru anotimpuri poate fi o sabie cu două tăișuri. Pe de altă parte, există o varietate mare de momente din an pe care cineva le poate alege pentru vacanța sa, de exemplu primăvara. Există adevărate raiuri verzi, mai ales primăvara, iar unul dintre ele, considerat „patria ghioceilor”, este Platoul Vârtoapelor, situat foarte aproape de Sarmizegetusa Regia, fosta capitală a Regatului dacic.
Situat în Munții Orăștii, Platoul Vârtoapelor este unul din acele locuri pe cre le poți numi un adevărat rai, mai ales primăvra. Situat foarte aproape de celebra Sarmizegetusa Regia, fosta capitală dacică, platoul este casa celor mai frumoși ghiocei, pe timpul primăverii.
Odată ajuns aici turistul român, sau străin, poate admira cele 10 hectare pline cu ghiocei în fiecare primăvară, de la jumătatea lunii martie până la începutul lunii aprilie. Plantele, denumite popular lușcă, denumirea lor latină fiind Leucojum vernum, sunt o adevărată bogăție naturală, spun cei de aici. Aceste superbe plante seamănă puțin cu crinul de vale.
Pădurile de aici au aproximativ 30.000 de hectare, iar zona despre care vorbim, Platoul Vârtoapelor este un loc mirific de care locuitorii din satul Grădiştea de Munte sunt foarte mândri. Ca să ajungi până la Platoul Vârtoapelor ai ceva de urcat, drumul fiind de maxim 2 ore până la zona platoului.
Deși zona este protejată, localnicii spun că turismul excesiv din zonă a făcut ca, de la an la an, zonele de pajiști pline de ghiocei să se reducă, localnicii trăgând semnale de alarmă către autorități, în încercarea de a proteja ceea ce a mai rămas din acest adevărat rai verde de pe Platoul Vârtoapelor. Traseul până sus pe platou nu este unul marcat, dar cu toate astea, spun locanlincii, turiștii reușesc să găsească drumul și să urce până sus.
Parcul natural, unde se află de fapt și Platoul Vârtoapelor, se află în județul Hunedoara, aflat în Munții Șureanu și se întinde pe o suprafață totală de 38.184 de hectare. A devenit protejat de lege în anul 2000.
Tot aici se mai află și Complexul carstic Ponorâci-Cioclovina, care se întinde pe 1,50 ha, Peștera Tecuri, Peștera Șura Mare, Peștera Bolii, Canionul Crivadia și Rezervația fosiliferă Ohaba-Ponor. Întreaga suprafață a Parcului Natural Grădiștea Muncelului- Cioclovina se află pe teritoriul administrativ al comunelor Baru, Boșorod, Bănița, Orăștioara de Sus și Pui.