26 oct. 2023 | 23:09

Locul în care au fost executați Elena și Nicolae Ceaușescu va fi reabilitat. Cum arată acum clădirea

Diverse
Locul în care au fost executați Elena și Nicolae Ceaușescu va fi reabilitat. Cum arată acum clădirea
Locul în care au fost executați Elena și Nicolae Ceaușescu va fi reabilitat. Cum arată acum clădirea

Locul în care au fost executați Elena și Nicolae Ceaușescu va fi reabilitat. Autoritățile au luat în vizor acest loc ce ascunde o istorie importantă și au decis să renoveze cazarma care a fost lăsată în paragină de ani buni. Cum arată acum și ce planuri are Consiliul Județean.

Clădirea unde au fost executați soții Ceaușescu, reabilitată

Clădirea cunoscută ca fosta Unitate Militară de la Gara Târgovişte, locul în care a avut loc executarea soţilor Ceauşescu, urmează să fie supusă unui proces amplu de restaurare. Având în vedere importanța acestui loc, elementele unice și detaliile semnificative vor fi păstrate.

De acum înainte, interiorul acestei clădiri va fi foarte util. Mai exact, va fi destinat în cea mai mare parte expoziţiilor, așa cum a anunțat public Corneliu Ştefan, preşedintele Consiliului Județean Dâmboviţa.

„Astăzi (miercuri, n.r.) , am semnat contractul de execuţie a lucrărilor pentru proiectul „Conservarea, restaurarea, valorificarea clădirii Fosta Şcoală de Cavalerie în vederea consolidării identităţii culturale a judeţului Dâmboviţa.

Având în vedere trecutul său remarcabil, lucrările vor păstra unicitatea şi semnificaţia istorică a clădirii unde a funcţionat, printre altele, Unitatea Militară de la Gara Târgovişte şi unde a avut loc procesul soţilor Ceauşescu”, precizează, într-o postare pe Facebook, preşedintele CJ Dâmboviţa, Corneliu Ştefan.

În acest moment, cazarna este administrată de CJ Dâmboviţa. Tot acolo se află Muzeul Comunismului, dar Corneliu Ștefan promite că, după reabilitare, va deveni una dintre cele mai frumoase clădiri de patrimoniu din zona Munteniei.

Cum se va transforma cazarma soților Ceaușescu

Proiectul în ansamblul său are o valoare totală de 22 de milioane de lei, cu aproximativ 8 milioane de lei provenind sub formă de finanțare nerambursabilă din partea Norvegiei, în timp ce Consiliul Județean Dâmbovița va acoperi diferența financiară.

Citește și: Românca celebră în întreaga lume căreia Elena Ceauşescu nu i-a îndeplinit ultima dorinţă. A adus faimă şi bani României, dar degeaba
La nivelul etajului, se vor dezvolta zone destinate expozițiilor în partea centrală a clădirii, în timp ce în extremitățile acesteia se vor amenaja birouri administrative, spații pentru muzeu și facilități pentru cercetare.

De asemenea, pentru a facilita accesul, va fi instalat un lift cu vedere panoramică. În plus, în apropiere se vor construi o parcare publică cu intrare de pe Bulevardul Regele Ferdinand și o locație specială pentru parcare destinată a două autobuze.

Zidul locului execuției va fi menținut în forma sa actuală, fără a fi modificat sau restaurat, astfel încât să păstreze urmele gloanțelor vizibile și siluetele lui Nicolae și Elena Ceaușescu.

Acestea au fost marcate cu vopsea albă direct pe pavaj, reprezentând exact modul în care cei doi au căzut sub focul plutonului de execuție în tragicul eveniment din 25 decembrie 1989.

Cine i-a executat pe soții Ceaușescu

Mulți știu de modul tragic în care au pierit soții Ceaușescu, dar puțini sunt cei care știu cine este persoana care i-a executat pe cei doi. Unul dintrei cei care i-au executat pe Nicolae și Elena Ceaușescu pe 25 decembrie 1989 a fost militarul Ionel Boeru.

Acesta a împărtășit detalii uluitoare despre evenimentele respective, rememorând cum el și alți șapte camarazi militari au fost selectați pentru o „misiune de gradul zero” cu instrucțiuni de la colonelul Suciu, sub comanda generalului Victor Stănculescu.

Vezi și: Cât a ajuns să coste cutia cu trabucuri a lui Nicolae Ceaușescu. Mai multe obiecte ale dictatorului, scoase la licitație

Căpitanul Ionel Boeru și cei șapte subordonați ai săi nu aveau nicio idee despre identitatea persoanelor pe care urmau să le ducă la îndeplinire sau despre ceea ce se pregătea să se întâmple. Astfel, la ora 13:20 în data de 25 decembrie, a început procesul soților Ceaușescu.

Într-o cameră improvizată la baza militară 01417 din Târgoviște, alături de alte 15 persoane, Ionel a primit instrucțiuni de a executa pe cei doi dictatori în cazul unei eventuale tentative de salvare.

„Ne-a fost ordonată o adunare pe platou, la care au participat toate cadrele militare şi personalul civil al unităţii. Civilii au fost lăsaţi liberi, iar comandantul ne-a zis nouă, militarilor, că are nevoie de opt voluntari pentru o misiune specială.

S-au oferit în jur de 20 de militari, din totalul de 50 câţi eram. Comandantul i-a ales pe cei opt, dintre voluntari, în funcţie de nevoile urgente ale unităţii. Am avut această şansă să particip la misiune.

Țineam arma la piept – îi urmăream tot timpul. Trăgeam cu urechea când judecătorii decideau verdictul și în timpul deliberărilo”, a povestit acesta.