Moşii de iarnă 2025 se apropie, motiv pentru care toţi creştinii ortodocşi din România trebuie să ştie pe ce dată pică anul acesta sărbătoarea în care îşi pomenesc morţii.
În fiecare an, în ziua de sâmbătă de dinaintea duminicii Înfricoşătoarei Judecaţi (Lăsată secului de carne). Moşii de iarna vor fi anul acesta pe data de 22 februarie 2025. Sâmbăta Morţilor reprezintă una dintre cele mai importante tradiții religioase și culturale din calendarul ortodox, fiind dedicată pomenirii celor adormiți.
Sărbătoarea simbolizează respectul și iubirea față de strămoși, părinți și rudele trecute din această lume. În această zi, credincioșii se adună la biserică pentru a participa la slujba de pomenire și pentru a aduce daruri de suflet în memoria celor adormiți. În credința populară, se consideră că sufletele celor trecuți în lumea de dincolo veghează asupra celor vii, iar pomenirea lor este un act de iubire și recunoștință.
De Moşii de iarnă, creştinii trebuie să ţină cont de anumite tradiţii şi obieciuri moştenite de la străbuni. Printre acestea se numără pomenirea la biserică. În această zi, preoții oficiază Sfânta Liturghie și parastase pentru cei adormiți. Credincioșii aduc colivă, colaci, vin și alte daruri pentru sfințire.
Coliva, preparată din grâu fiert și îndulcită cu miere sau zahăr, nu trebuie să lipsească, aceasta simbolizând credința în înviere și unitatea dintre cei vii și cei plecați din această lume.
De asemenea, în Sâmbăta Morţilor, este obiceiul ca familiile să împartă alimente (colivă, colaci, fructe și mâncăruri gătite) celor nevoiași, în amintirea celor adormiți. Nu în ultimul rând, se rostesc rugăciuni pentru iertarea păcatelor și odihna sufletelor în lumină și pace.
Ca în fiecare zi de sărbătoare, exista anumite lucruri interzise. De exemplu, în unele regiuni din România, se evită activitățile gospodărești majore (spălatul hainelor, cusutul sau munca grea) din respect pentru această zi sfântă.
Aşadar, Moșii de Iarnă ne reamintesc importanța legăturii spirituale dintre generații și necesitatea rugăciunii pentru cei adormiți. Este un moment de reflecție, recunoștință și comuniune cu cei care ne-au precedat, dar și o ocazie de a face fapte bune în memoria lor.
Citeşte şi Moșii de iarnă. Ce să nu faci sub nicio formă în Sâmbăta Morților, care sunt tradițiile