În urmă cu doi ani, în urma unei anchete de amploare, Facebook era dat în vileag pentru folosirea datelor minorilor pentru anumite reclame. Ca urmare a acestei situații, vorbim azi de locul în care ar putea fi interzis să pui poze cu minori pe Facebook sau Instagram, iar autorităţile vor măsuri drastice. Citește mai departe și vezi despre ce este vorba.
Scandalul de proporții din 2021, de altfel nu unu singular, scotea în evidență faptul că gigantul a permis ca datele de profil ale adolescenților să fie colectate și utilizate pentru reclame direcționate privind jocurile de noroc, țigările și alcoolul, conform unui nou raport.
Vezi și: Facebook, în centrul unui scandal de proporții. Dezvăluirile șocante care au făcut înconjurul lumii
În noul său raport, intitulat ”Profiling Children for Advertising” (Profilarea copiilor pentru publicitate), grupul de lobby Reset Australia a solicitat o mai mare reglementare pentru a proteja minorii.
Raportul dezvăluia că Facebook colectează date despre utilizatorii minori cu vârste cuprinse între 13 și 18 ani și îi expune la publicitate nepotrivită.
”De exemplu, Facebook folosește datele pe care le colectează despre utilizatorii minori pentru a crea profiluri de tineri cu interese dăunătoare sau riscante, cum ar fi tinerii de 13-17 ani interesați de fumat, jocuri de noroc, alcool sau pierderea extremă în greutate.
Acest tip de profilare face parte din modelul de afaceri cotidian al Facebook”, se arată în raport.
Expunerea acestor date a venit după ce Reset Australia a creat o campanie publicitară falsă pentru a afla în ce scop permitea platforma de socializare utilizarea profilurilor și a descoperit că Facebook colecta și utiliza datele minorilor în același mod ca și pe cele ale adulților.
Cele mai multe dintre reclamele false create de Reset Australia, care nu au fost niciodată afișate, au fost aprobate pentru publicare.
”Am descoperit că am putut cumpăra acces la tineri al căror profil era considerat ca având interese nepotrivite pentru vârsta lor, dăunătoare sau riscante.”, se arată în raport.
Vezi și: Facebook este în mare pericol. Câți bani pierde după scandalul cu giganții mondiali
Demersul celor de la Reset Australia nu a rămas fără ecou, în urma publicării acestui raport.
Ecourile acestui scandal au ajuns și în Europa, iar astăzi vorbim de locul în care ar putea fi interzis să pui poze cu minori pe Facebook sau Instagram.
Conform agenției de presă RFI, parlamentarii francezi au adoptat măsuri de protecție a vieții private a copiilor pe internet.
Săptămâna trecută aceștia au votat un text privind riscurile pentru sănătate legate de supraexpunerea tinerilor.
Deputații au aprobat în unanimitate proiectul de lege privind dreptul la imagine al minorilor, prezentat de Bruno Studer, deputat din partea partidului Renaissance al președintelui Emmanuel Macron.
Textul, care trebuie acum să fie examinat de Senat, vizează protejarea copiilor de excesele unor părinți care îi expun fără reținere, în special pe rețelele de socializare.
Acesta introduce conceptul de ”viață privată” a copilului în definiția autorității părintești din codul civil și precizează că drepturile de imagine ale minorilor sunt exercitate în comun de ambii părinți.
În caz de dezacord, un judecător poate interzice unuia dintre ei să publice imagini ale copilului.
În cazuri grave, se poate recurge ”la o delegare forțată a autorității părintești”, permițând judecătorului să încredințeze unei terțe părți exercitarea drepturilor de imagine ale copilului.
Această lege urmărește să ”dea putere părinților”, dar și să le arate minorilor că ”părinții nu au un drept absolut asupra imaginii lor”, a argumentat Studer, conform RFI.
”Un copil apare în medie în peste 1.300 de fotografii publicate pe internet înainte de vârsta de 13 ani și 50% dintre fotografiile care sunt schimbate pe forumurile de pornografie infantilă au fost publicate inițial de părinți pe rețelele lor de socializare.”, se arată în raportul cifrelor citate de parlamentari.
Vezi și: Cine este femeia pe care Facebook nu vrea s-o vezi și a dus la un scandal monstruos
Asociațiile denunță abuzuri, cum ar fi cele ale vlogurilor (bloguri video) de familie ținute de părinți care se întrec în căutarea de like-uri prin expunerea copiilor lor, unii în căutare de venituri din publicitate, uneori cu o punere în scenă degradantă.
Unele imagini pot duce la hărțuire cibernetică sau, conform raportului, la fapte ce ”compromit credibilitatea lor pentru viitoarele aplicații școlare sau profesionale”.
Acest aspect avea să fie subliniat și de către ministrul justiției, Eric Dupond-Moretti, care a susținut textul de lege.