România este o țară cu foarte multe locuri de vizitat și peisaje extraordinare. Turiști din toate țările vin să o exploreze, însă sigur nu știau de satul în care poți ajunge doar dacă urci pe scară.
Satul din România unde localnicii ajung doar urcând scara se numește Ineleț. Este situat în județul Caraș-Severin, în Munții Cernei. Satul este, de fapt, un cătun. Unul dintre cele mai izolate din România. Pentru a ajunge acolo, va trebui să folosești patru scări din lemn, cu lungimea de 100 de metri.
După ce ai urcat scările, trebuie să mergi prin pădure timp de aproximativ două ore. Desigur, tot traseul se face doar pe jos. Chiar dacă sunt vechi de zeci de ani, scările care duc spre cătunul izolat sunt foarte rezistente.
Cătunul face parte din comuna Cornevera, iar aceasta cuprinde 40 de sate. În Ineleț nu exista curent electric deloc. Noaptea sunt aprinse doar câteva lămpi de gaz, iar toată atmosfera parcă te întoarce înapoi în timp.
De asemenea, potrivit tradiției, majoritate sătenilor poartă opinci. Preotul oficializează slujbe odată la două săptămâni, iar, din nefericire pentru localnici, pot cumpăra alimente doar de la un magazin care se află la două ore distanță. Școală există, însă învață doar câțiva copii.
Cei care au mers au mers pe plaja Gura Portiței au avut ocazia de a se bucura de o priveliște rară și uimitoare. Acolo a înflorit crambe maritima, denumită în popor și varza de mare. Este o specie endemică europeană și crește în regiunile de coastă discontinue ale Europei.
De regulă, ea se găsește pe coastele Mării Negre ale Turciei, Bulgariei, insulei Crimeea, României și Ucrainei. Este absentă în zona Mării Mediterane, însă înflorește în norodul Franței și în Insulele Britanice, până la Marea Baltică.
Din nefericire, durata lor de viață este una destul de scurtă, între o săptămână și zece zile. Crambe maritima este o specie rară de plantă în România, motiv pentru care este protejată de lege.
Se află pe teritoriul Rezervației Deltei Dunării și este considerată o plantă pe cale de dispariție. Totodată, varza de mare este comestibilă și bună la gust, însă doar dacă este crescută în condiții de cultivare controlată.