Fenomen unic pe o plajă din România. Imagini spectaculoase

Fenomen unic pe o plajă din România. Imagini spectaculoase
Imagini spectaculoase pe o plajă din România

Turiștii care au avut ocazia să meargă la plajă în această perioadă au putut admira o plantă rară. Este vorba despre crambe maritima, cunoscută și sub numele de varza de mare. Aceasta a început să înflorească pe plaja de la Gura Portiței, iar imaginile sunt cu adevărat spectaculoase.

Imagini spectaculoase pe plaja Gura Portiței

Crambe maritima a început deja să înflorească anul acesta pe plaja de la Gura Portiței, oferindu-le turiștilor imagini spectaculoase. Mai mult de atât, este de așteptat ca în următoarele zile să înflorească mai multe astfel de plante.

Ar trebui să vă grăbiți dacă încă doriți să vedeți priveliștea uimitoare. Din nefericire, durata de viață a plantelor este una destul de scurtă, între o săptămână și zece zile. Varza de mare este o specie endemică europeană, cu o distribuție limitată la două regiuni de coastă discontinue ale Europei.

De regulă, ele înfloresc pe coastele Mării Negre ale Bulgariei, Turciei, României și Ucrainei, inclusiv insulei Crimeea. Cu toate acestea, este în mare parte absentă în zona Mării Mediterane, însă apare din nou în nordul Franței și în Insulele Britanice până la Marea Baltică.

Crambe maritima sau varza de mare este o specie de plantă rară în România. Ea poate fi văzută doar pe nisipurile sărate din Agigea și Eforie sau în județul Tulcea, la Gura Portiței. Planta a mai fost văzută și în grindurile din Deltă.

Crambe maritima sau varza de mare este protejată de lege

Din nefericire, unele locuri în care planta crește au fost ocupate de turiști sau extinderi urbane, iar alte zone similare sunt extrem de greu de accesat, așa că imaginile spectaculoase sunt destul de rare.

Crambe maritima este protejată prin lege, deoarece se află pe teritoriul Rezervației Deltei Dunării și pentru că planta este considerată o specie pe cale de dispariție. De asemenea, planta este comestibilă și plăcută la gust, însă doar în condiții de cultivare controlată, așa că nu rupeți și nu mâncați planta.

Plaja de la Gura Portiței se află în miniportul localității Jurilovca, iar de acolo se găsește transport naval la orice oră. Mai mult de atât, vă puteți caza în satul de vacanță Gura Portiței sau direct în Jurilovca, unde cazarea se poate face în multe pensiuni tradiționale.