Un colț al țării ce strânge anual un număr uriaș de vizitatori ascunde o istorie fascinantă. Acesta este locul din România care a fost acoperit de o mare întinsă, în urmă cu milioane de ani. Puțini din cei care ajung acolo îi știu povestea.
De multe ori, admirăm colțuri spectaculoase ale țării, fără să ne dăm seama că sunt martorii unei istorii fascinante. Este cazul unui loc vizitat an de an de un număr foarte mare de români. Puțini din cei care ajung acolo știu că, în urmă cu milioane de ani, zona era acoperită de o mare întinsă. Astăzi, doar fosilele îi mai dezvăluie povestea.
Iașiul este unul dintre cele mai importante orașe ale țării. Este centru cultural, universitar și încărcat de istorie. La sud de municipiu găsim un refugiu pentru mulți localnici dornici să își petreacă timpul în aer liber.
Dealul Repedea este în prezent rezervație geologică și paleontologică. Dacă astăzi este loc de relaxare pentru locuitorii din zonă, cu milioane de ani în urmă, era înghițit de apele Mării Sarmatice. Aceasta se întindea pe o suprafață uriașă, de pe teritoriul Vienei de astăzi, până la Munții Tian-Shan din Asia Centrală.
Te-ar putea interesa și: Care este ‘cel mai urât oraș din România’. Turiștii fug de localitatea asta: ”Să-și schimbe numele în Epava”
În cele din urmă, mișcările tectonice au dus la fragmentarea Mării Sarmatice, formându-se astfel întinderi mai mici de apă, precum Marea Neagră și Marea Caspică.
Specialiștii au explicat că, pe teritoriul actual al țării noastre, apa Mării Sarmatice s-a evaporat, iar fenomenele naturale ce au avut loc de-a lungul secolelor au cauzat eroziuni în gresie și calcar.
Singura mărturie a istoriei acestui loc a rămas un masiv calcaros ce este format din cochilii de scoici fosilizate și cimentate, ce s-a creat după retragerea mării.
Printre primii specialiști care au făcut cercetări la Dealul Repedea a fost geologul Grigore Cobălcescu. Cercetătorul a concluzionat că acum 5-7 milioane de ani, locul era acoperit de apele Mării Sarmatice.
Studiile efectuate au arătat că Dealul Repedea este format din cochiliile moluștelor de apă sărată, care au murit și s-au depus pe fundul mării.
Te-ar putea interesa și: Locul magic din România în care orice dorinţă ţi se îndeplineşte. ‘Templul Extratereștrilor’, prea puţin ştiut de turişti