Ai auzit vreodată despre Peștera cu Oase din sud-vestul țării noastre? Este locul din România care a făcut înconjurul lumii acum 10 ani de zile. Se întâmpla în anul 2022, când mai mulți cercetători au descoperit cele mai vechi fosile din Europa aparținând omului modern, Homo sapiens. Frumusețea din adâncurile pământului românesc prezintă 12 galerii carstice. Află în rândurile de mai jos care este povestea Peșterii cu Oase.
Dacă ajungi vreodată în apropierea orașului Anina, din județul Caraș-Severin, trebuie să poposești și tu la Peștera cu Oase. Aici, oamenii de știință au făcut o descoperire uluitoare despre specia umană. În sistemul de 12 galerii carstice au fost descoperite unele dintre cele mai vechi rămășițe umane europene moderne.
Dincolo de faptul că vei fi impresionat de frumusețea naturală a peșterii și de amenajările făcute pentru turiști, vei avea ocazia să înveți mai multe lucruri despre specia umană. Rămășițele umane europene descoperite în sud-vestul României au o vechime cuprinsă între 37.000 și 40.500 de ani.
„Peștera cu Oase este alcătuită din aproximativ 12 galerii. Însă reținem aici Galeria Culcușurilor, Panta Strămoșilor și Sala Mandibulei. Oasele umane au fost descoperite în Sala Mandibulei și Panta Strămoșilor. În campania din anul 2005, am continuat cercetarea pe suprafață deschisă în anul 2004. Practic, pe zona ce suprapune locul în care au fost descoperite oasele umane în anii anteriori.
Materialul osteologic dislocat și întreg sedimentul rezultat au fost transportate în afara peșterii pentru curățare, respectiv tamisare/flotare în vederea efectuării analizelor specifice. Situația arheologică nu diferă față de cea prezentată în urma campaniei din anul 2004. Practic, nicio activitate antropică nu a fost observată în peșteră (artefacte, cărbune, arta parietală sau altele)”, a declarat dr. Sorin M. Petrescu, potrivit Promenada Culturală.
Peștera cu Oase din comuna Bozovici este un important obiectiv pentru oamenii de stiință. În speranța de a descoperi noi informații despre specia umană, la locul cu pricina s-au deplasat atât antropologi, cât și arheologi și speologi. Cercetătorii au calculat vechimea oaselor din peșteră cu ajutorul datelor calibrate.
Peștera cu Oase este o rețea de mai multe galerii active subfosile și alte câteva galerii inundate. În cazul celor din urmă, accesul se face exclusiv prin scufundare, o metodă care ridică dificultăți și cercetătorilor.
Descoperirea din Peștera cu Oase aparține unui număr de trei speologi amatori din Timișoara. Aceștia au descoperit o mandibulă de Homo sapiens, care prezenta cinci molari. A fost analizată în primă fază la Cluj-Napoca, după care în Statele Unite, de către profesorul de antropologie Erik Trinkhaus.
Ulterior, cercetătorii au mai descoperit aici și craniul unui adolescent de aproximativ 15 ani, precum și un os din tâmpla unei femei.