16 nov. 2022 | 14:01

Locul de muncă din România unde sunt cele mai mari salarii. IT-ul nu mai este lider la bani

Social
Locul de muncă din România unde sunt cele mai mari salarii. IT-ul nu mai este lider la bani
Criza economică nu a afectat creșterile salariale în România

România este în criză, dar asta nu împiedică marile companii să ofere salarizări mari în piață. Până de curând, angajații din domeniul IT erau pe primele locuri, când vine vorba de salarii. Problema finalului de octombrie este că altul era locul de muncă din România unde sunt cele mai mari salarii. Noile date arată că domeniul IT-ului nu mai este lider la bani.

Criza economică nu a afectat creșterile salariale în România

Rata anuală a inflației din România a încetinit la 15,32% în octombrie 2022, conform informațiilor publicate recent de BNR. Deși într-o criză economică accentuată, România a avut creșteri salariale, cel puțin în luna septembrie a acestui an.

Salariile din România au crescut la 6.457 lei/lună în septembrie, de la 6348 lei/lună în august 2022 și aveam o rată a șomajului de 5,10% în septembrie 2022. În România, salariile sunt evaluate comparativ folosind salariul mediu brut real de 6. 457,00 lei.

De cealaltă parte, statistica ne arată că producția industrială din România a crescut la 1,6% în ritm anual în septembrie 2022, inversând o scădere revizuită în scădere de 0,3% în luna precedentă. Creșterea producției industriale a fost determinată în principal de creșterea continuă din industria prelucrătoare, cu 3,5% față de 1,1%, dar și de o scădere mai ușoară pentru industria extractivă. Datele arată o scădere cu 2,4% față de 2,7%.

Pe de altă parte, producția de energie electrică, gaze, abur și aer condiționat a continuat să scadă brusc, cu 8 procente, față de luna august, iar producția industrială a scăzut cu 0,4% în septembrie, după o creștere de 0,1% în august. Luând în considerare primele nouă luni ale anului, producția industrială s-a contractat cu 1,6%.

Cu toate aceste fluctuații, așa cum spuneam, salarizările din România nu au fost, paradoxal, influențate de procentele pe minus. Paradoxal este că angajații din IT nu mai au cele mai mari salarii. Nu mai sunt pe primele locuri când vine vorba de sumele încasate lunar.

Care este locul de muncă din România unde sunt cele mai mari salarii

Conform unor analize de piață recente, cele mai mari salarii, exprimate în euro, erau în aceste domenii de activitate stabile în România, după cum urmează:

  • Consultanță, contabilitate și servicii profesionale – 40,000 euro
  • Departamentul juridic- 33,000 euro
  • Inginerie – 31,000 euro
  • Dezvoltare IT și software – 29,000 euro
  • Control financiar și strategie – 28,000 euro
  • Cercetare și dezvoltare, produse farmaceutice și biotehnologie – 27,000 euro

Trebuie reamintit că aceste date erau actualizate la finele lunii septembrie 2022.

Deși, după cum se poate observa, sumele sunt extrem de mari, aceste joburi nu mai sunt acum, în noiembrie, în topul celor mai bine plătite. Noile date relevă faptul că altul este locul de muncă din România unde sunt cele mai mari salarii, și anume salariile din domenii, precum cel al produselor de cocserie şi a celor obţinute din prelucrarea țițeiului, la angajații din extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale.

La prima secțiune s-au înregistrat salarii de peste 16.000 de lei, iar la a doua secțiune verificată s-au înregistrat salarii de peste 12.000 de lei. Cel mai mare salariu oferit în domeniul IT, conform celor de la PwC România, a fost de 9.700 de lei.

Deși anul 2022 a adus, cel puțin în aceste trei domenii, salarii mari, anul 2023 ar putea aduce ori o diminuare, ori o înghețare a sumelor, ca urmare a adâncirii crizei și a diminuării profiturilor și a activităților. Analiștii nu sunt optimiști în privința slariilor pentru 2023, dar rămâne de văzut care va fi trendul.

Parteneri
Limită la retragerile de numerar. Câți bani cash poți să scoți de la bancomat în România
Redactia.ro
Animalul rar care trăiește doar în România. E considerat un miracol al naturii și face parte dintr-o specie preistorică
Click.ro
Propunerea INDECENTĂ primită de Prințesa Diana de la un celebru miliardar. E INCREDIBIL ce a putut să-i spună!
Vocea.biz
Viața bate filmul! Și-a lăsat bona însărcinată, în timp ce aceasta avea grijă de copilul lui și al soției sale. Protagonistul e un actor cunoscut, urmărit de milioane de români la TV!
Unica.ro
Noua autostradă din România. Legătură cheie pe axa est-vest
EVZ.ro
Simona de la Insula Iubriii, mesaj tranșant pentru ispita Anamaria. Consideră ca ar fi fost interesată de Claudiu și după terminarea competiției: “Nu sunt pansamentul nimănui”
Spynews
Statul verifică banii românilor. Vei primi notificare dacă ai peste această sumă în cont
Capital.ro
Acasă la Medana și Alin Oprea. Doar în filme mai vezi așa ceva Fără exagerare, imaginile din casa lor întrec orice închipuire
Avantaje
CÂȚI ANI de MUNCĂ ÎȚI TREBUIE! PENTRU o PENSIE DECENTĂ
Mediaflux
Simona de la Insula Iubriii, mesaj tranșant pentru ispita Anamaria. Consideră ca ar fi fost interesată de Claudiu și după terminarea competiției: “Nu sunt pansamentul nimănui”
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
O femeie s-a speriat când a aflat ce vrea să îi facă soțul în dormitor, fără reținere. Soția a dezvăluit totul
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro