Locuitorii din Dolj sunt disperați, după ce au rămas fără apă potabilă: „Ne-au murit copii infectaţi. Suntem în secolul în care suntem, şi noi tot în era primitivă trăim”

Locuitorii din Dolj sunt disperați, după ce au rămas fără apă potabilă: „Ne-au murit copii infectaţi. Suntem în secolul în care suntem, şi noi tot în era primitivă trăim
Locuitorii din Dolj sunt disperați, după ce au rămas fără apă potabilă

Zeci de mii de oameni din Dolj au rămas fără apă potabilă, după ce în apa care se distribuie în 51 de localități doljene s-au găsit nitrați, nitriți, amoniu, E-coli și clor rezidual. Oamenii sunt au ajuns la capătul răbdării, în special acum când vremea este caniculară, au nevoie de apă.

Zeci de mii de oameni din Dolj nu au apă potabilă

În mediul rural situația este din ce în ce mai critică. Peste jumătate din localități nu au apă potabilă în momentul de față. Oamenii se chinuie în fiecare zi să care apă sau să cumpere. Ultima centralizare făcută de DSP Dolj arată că un număr de 55 de stații de apă nu au autorizație sanitară de funcționare.

Apa este tulbure sau conține diverse bacterii coliforme. De asemenea, la ultimele verificări s-au găsit nitriți, nitrați, clor rezidual liber și amoniu, substanțe care pot afecta grav organismul uman.

De exemplu, în anul 2015, doi frați din localitatea Argetoaia au murit în drum spre spital, intoxicați cu apă. Din păcate, de atunci și până în prezent, autoritățile nu au făcut nimic în privința apei și a bacteriilor care se regăsesc în ea.

„Ne-au murit copii infectaţi şi tot nu au făcut nimic. Suntem în secolul în care suntem şi noi tot în era primitivă trăim. Eu nici nu mai ştiu câţi bani dau zilnic pe apă. Cumpăr şi ca să gătesc pentru că îmi e frică să nu fiee infectată şi apa din fântâni”, povesteşte Elena Călinoiu din Argetoaia.

51 de localități lăsate fără apă potabilă

În localitatea Teasc situația este la fel. Comuna se află la doar 20 de kilometri de Craiova, însă nu are apă potabilă. Oamenii și-au făcut program de cărat apa.

„Car, zilnic eu car apă. Avem program de cărat apă. Mereu, dar mereu când vine campania electorală, toţi, dar toţi politicienii ne promit acelaşi lucru. Zic că se va rezolva problema apei, că se fac proiecte. Doar vorbe, nimic concret”, spune tanti Aneta din Teasc.

Apa infestată este foarte periculoasă, în special pentru copiii sugari. Aceștia pot avea probleme respiratorii din cauza circulației inadecvate a oxigenului în sânge, lucru care poate duce la deces. De asemenea, specialiștii DSP spun că, în organismul uman, nitrații se transformă în nitriți. Combinați cu hemoglobina, formează methemoglobina.

Totul poate duce la anoxie, care se manifestă prin cianoză, asfixie, iar apoi deces.

„La noi apa nu este potabilă de mulţi ani, de când s-a făcut instalaţia, adică staţia de apă. Mereu când s-au făcut analize, apa nu a fost bună. Noi am făcut acum un proiect pe fonduri europene de schimbare a staţiei de tratare. Dacă nu reuşim aşa, încercăm să nu mai avem alimentarea din puţuri şi să ne legăm de conducta de apă de la Bratovoieşti. Sperăm ca până la sfârşitul anului să rezolvăm această problemă”, promite Marin Niţu, primarul comunei Teasc.