În România secolului XXI mai există zone în care nici măcar curentul nu a ajuns, nu mai vorbim de restul. Și la această oră există localități unde numărul populației, din vaii motive, a ajuns la doar câteva suflete. Este și cazul despre cre relatăm azi, despre localitatea din România în care mai sunt doar câteva familii. Aici, magazinul e la 5 kilometri, nu există şcoală, medic sau biserică.
La aproximativ 4 ore de mers, plecând din București, ajungem în județul Gorj. La ultimul recensământ în acest județt, aflat la 343 de kilometri de Capitală, locuiesc 334.238 locuitori pe o suprafață totală de aproximativ 5.602 de kilometri pătrați. După Revoluția din 1989 județul a intrat, din păcate, într-un declin, atât economic, cât și social.
În unele localități numărul populației a scăzut, ca urmare a migrării acestora, fie spre marile orașe, fie peste hotare. Odată o zonă activă din punct de vedere economic și agricol, astăzi multe suflete trăiesc de pe o zi pe alta.
Este și cazul satului Blidari, din județul Gorj, localitatea din România în care mai sunt doar câteva familii. Satul aparție și astăzi de comuna Bălănești, iar la recensământul din 2011 aici mai locuiau doar 25 de oameni. Astăzi, în satul Blidari mai sunt doar 10 familii, majoritatea compuse din oameni în vârstă, parcă uitați de restul lumii.
Vvezi și: Satul din România care mai are doar 5 locuitori. Sunt aproape 50 de case nelocuite
Imediat după 1989, ca urmare a condițiilor sărace de trai, mulți locuitori din Blidari, majoritatea tineri luau drumul pribegiei. Așa cum spuneam, fie au migrat către orașele mari, precum Târgu Jiu, reședința județului Gorj, București, etc, sau dincolo de granițe. Din păcate, exodul de aici a dus la scăderea numărului de locuitori, iar în 2011, așa cum spuneam anterior, recensământul de atunci anunța doar 25 de suflete.
Astăzi aici mai locuiesc zece familii în vârstă, în cele 45 de gospodării care mai există, conform unui reportaj Digi24. Ajutorul ajunge extrem de greu la cei rămași în urmă.
Există un singur magazin, dar se află la aproximativ 5 kioemtri de sat, iar în localitate nu există nici măcar un lăcaș de cult, nu mai vorbim de școală sau cabinet medical.
În încercarea de a repopula localitatea, edilii comunei de care aparție satul Blidari au încercat să modernizeze drumul, dar lucrările s-au împotmolit. Primarul comunei Bălănești spune că, deși prețurile gospodăriilor rămase goale sunt relativ mici, nimeni nu s-a încumetat să vină aici.
Primăria din Bălănești lua decizia de a moderniza satul Blidari. Lucrările au fost începute, dar localnicii rămași aici spun că nu s-a mai făcut nimic. Un alt proiect, mai exact modernizarea drumului comunal DC15 Ohaba – Blidari și reabilitarea drumurilor stradale din comuna Bălănești, era aprobat în iunlie 2022. În acest caz investiția, conform documentului, se ridică la peste 5 milioane de lei cu T.V.A.
Deși optimist primarul comunei, satul Blidari rămâne ca o fantomă, cu zece familii lăsate singure și fără un ajutor, cât de cât.