Lista oficială cu membrii juriului Eurovision 2022. TVR a publicat numele juraților și notele acordate

Lista oficială cu membrii juriului Eurovision 2022. TVR a publicat numele juraților și notele acordate
Membrii juriului de la Eurovision 2022

Eurovision 2022 a fost câștigat de către trupa care a reprezentat Ucraina, însă a izbucnit un adevărat scandal la scurt timp, iar mulți au spus că voturile au fost false. De asemenea, punctele acordate de România Republicii Moldova au ajuns, în realitate, la ucraineni.

Cine a fost juriul de la Eurovision România

Reprezentanții TVR au emis un comunicat oficial în care explică scandalul de la Eurovision. Televiziunea a specificat că a cerut un punct de vedere oficial de la organizatorul Eurovision de anul acesta. Iată o parte din comunicatul TVR:

„Televiziunea Română și-a asumat în totalitate angajamentul de participare la Eurovision 2022, achitând taxa de participare și pregătind, alături de echipa lui WRS, un proiect care s-a bucurat de aprecierea publicului. Cu toate acestea, am fost surprinși să constatăm că rezultatul votului juriului României nu a fost preluat în calculul clasamentului final, organizatorii atribuind un alt set de punctaje concurenților din finală, în numele juriului țării noastre.

În analiza voturilor date de juriile naționale de către partenerul de vot pan-european al Uniunii Europene de Radiodifuziune (EBU) după cea de-a doua repetiție generală a celei de-a doua semifinale a Eurovision Song Contest (ESC) 2022, au fost identificate anumite modele de vot neregulate (“irregular”) în rezultatele a șase țări. Pentru a respecta Instrucțiunile de vot ale Concursului, EBU a lucrat cu partenerul său de vot pentru a calcula un rezultat agregat substitut pentru fiecare țară în cauză, atât pentru a doua semifinală, cât și pentru marea finală (calculat pe baza rezultatelor altor țări cu vot similar).

Juriul din România a acordat punctaj maxim Republicii Moldova, la Eurovision, iar reprezentanţii televiziunii publice solicită explicaţii organizatorilor privind înlocuirea notelor cu “un ‘substitut’ calculat într-un mod netransparent”, precizează comunicatul.

Juriul României la Eurovision a fost format din: Sanda Ladoşi, Luminiţa Anghel, Ovi Jacobsen, Liviu Elekeş şi Mihai Pocorschi.

Juriul României a acordat următoarele puncte în finala Eurovision 2022: Moldova-12 puncte, Grecia-10 puncte, Polonia-8 puncte, Olanda-7 puncte, Azerbaidjan-6 puncte, Australia-5 puncte, Italia-4 puncte, Spania-3 puncte, Finlanda-2 puncte şi Lituania- un punct.

Interviu exclusiv cu unul dintre membrii comisiei Eurovision

Ovi Jacobsen este unul dintre artiștii care au făcut istorie pentru România pe scena Eurovision, alături de Paula Seling. Acesta a făcut parte în acest an din juriul internațional pentru România, așa că a vorbit în exclusivitate pentru ego.ro despre ce s-a cum a decurs totul.

Ovi a precizat că juriul a votat cu o seară înainte de marea finala, ceea ce înseamnă că a aflat mai târziu despre acuzațiile aduse de către EBU către cele 6 țări. Acesta a mai spus că România a acordat punctaj maxim Moldovei.

„În fiecare an se întâmplă ceva cu Eurovision. (râde). Este ca la „Surprize, surprize”. La mine părerea este un pic altfel de această dată, nu doar ca fost concurent, compozitor, artist sau veteran al Eurovision-ului. În ceea ce mă privește, ca jurat anul acesta, este foarte simplu. Noi am votat practic cu o seară înainte, dacă vorbim de finală. Pentru noi lucrurile au decurs foarte normal, nu a fost nicio poveste altfel decât ne-a fost comunicat”.

Artistul este de părere că nu juriul contează, ci că situația din concursul de anul acesta este una neobișnuită.