Lista numelor interzise prin lege: de ce nu ai voie să-ți numești copilul așa

Lista numelor interzise prin lege: de ce nu ai voie să-ți numești copilul așa

Când vine vorba de numele copilului tău, ai crede că ai libertate deplină să-l botezi în funcție de cum îți dorești. În realitate, lucrurile sunt un pic mai complicat.

În România, s-au făcut numeroase glumițe legate de numele anumitor persoane. Unele buletine au devenit virale, din cauza umorului macabru al părinților care au decis să-și numească bebelușul într-un mod neobișnuit. În alte țări însă, legislația nu este la fel de permisivă ca la noi. De multe ori, un tribunal a decis să intervină pentru a salva viitorul copilului nou-născut de la batjocură.

Cu această ocazie, voi detalia câteva nume care au ajuns să fie interzise prin lege sau printr-o decizie judecătorească. Chiar dacă aceste particularități nu țin neapărat de România, ar fi bine să le ai în vedere dacă urmează să-ți botezi copilul.

Baby-Handmade-Crochet-Photo-shoot-Prop-Superhero-Thor-Costume-Set

În 2017, unui cuplu de francezi le-a fost interzis să-și numească fetița Nutella, pentru că ar atrage hărțuiri din partea celorlalți. Judecătorul a decis să schimbe numele din certificatul de naștere în Ella, fără acordul părinților, după ce aceștia au refuzat să se prezinte la audieri.

Tot în 2017, autoritățile din Germania au privat un cuplu din Kassel de posibilitatea de a-și numi copilul Lucifer. Chiar dacă numele înseamnă literalmente „purtător de lumină”, asocierea implicită cu Satana și cu forțele răului poate dăuna copilului imaginii copilului pe termen lung. Părinții au acceptat în cele din urmă să-l boteze pe copil Lucian.

Poate cel mai ciudat nume este Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb11116 . Acesta a fost interzis de un tribunal din Suedia, după ce un cuplu din Halmstad a încercat să se răzbune pe autorități pentru că au fost amendați cu 670 de euro. Au primit amenda pentru că nu au asociat un nume copilului în maximul de cinci zile de la naștere.

În Țara Galilor, o mamă a vrut să-și boteze copilul cianură în 2016, pentru că respectiva otravă a fost folosită de Hitler. Un asistent social care cunoștea familia a adus cazul în atenția autorităților, iar judecătorul a decis că „numirea unei fetițe după o otravă celebră este pur și simplu inacceptabilă”.

În Portugalia, situația numelor este aproape dictatorială. Nu ai voie să-ți numești copilul cu un cuvânt clasificat neportughez. Mai mult decât atât, există o listă formată din 82 de pagini în care sunt trecute numele interzise în mod explicit. Cineva a încercat să-și boteze copilul Thor, dar pentru că este o referință de cultură populară, nu a avut voie să facă asta.