Om de afaceri din Iași, condamnat la închisoare pentru evaziune fiscală. Cât va sta după gratii și ce prejudiciu a provocat

Om de afaceri din Iași, condamnat la închisoare pentru evaziune fiscală. Cât va sta după gratii și ce prejudiciu a provocat
Închisoare pentru un om de afaceri din Iași, acuzat de evaziune fiscală

Un bărbat din Iași a fost condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare, după ce a refuzat să plătească bani statutului timp de mai mulți ani. Pe lângă pedeapsa primită, omul de afaceri trebuie să achite Fiscului suma de 941.049 lei, pentru a compensa daunele create.

Evaziune fiscală de aproximativ 1 milion de lei

Bărbat a evitat să plătească statului aproape 1 milion de lei, fiind găsit vinovat în cele din urmă de către judecătorii Tribunalului Iași. Acesta ar fi folosit informații false în momentul în care ar fi întocmit contabilitatea. În acest mod a contribuit cu sume mai mici de bani la bugetul de stat și a înregistrat achiziții fictive.

Potrivit anchetatorilor, omul de afaceri, având calitatea de administrator la propria companie, ar fi realizat 24 de achiziții fictive, încheiate cu diferite firme. Acesta a declarat date false către ANAF și nu a respectat termenul în care trebuiau depuse aceste informații.

„Activitatea infracţională desfăşurată de inculpatul Petru Zapalii în scopul sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale a constat în parcurgerea a 3 etape, respectiv: plăsmuirea unor documente justificative, elaborarea situaţiilor contabile recapitulative pe baza acestor date distorsionate şi depunerea unor declaraţii fiscale viciate.

Astfel, inculpatul Petru Zapalii s-a preocupat mai întâi de consemnarea a 24 de achiziţii fictive în 24 de documente justificative – facturi fiscale -, aparent emise de reprezentanții celor 3 societăți furnizoare”, au declarat oamenii legii.

Cunoscut patron din Pitești, trimis în judecată pentru evaziune fiscală

Un bărbat în vârstă de 64 de ani, administrator a patru societăți comerciale din Pitești, a fost trimis în judecată pentru evaziune fiscală. Potrivit anchetatorilor, omul de afaceri a înregistrat, alături de alți doi afaceriști, peste 300 de facturi fictive de cumpărare de bunuri. Prejudiciul calculat se ridică la peste 1 milion de lei.

„Din cercetări, s-a stabilit că în perioada 2010-2011, un bărbat de 64 de ani, din Pitești, având calitatea de administrator a patru societăți comerciale, ar fi înregistrat în evidenţele contabile şi declarat organelor fiscale cheltuieli care nu au la bază operaţiuni reale, respectiv achiziţii de bunuri (agregate minerale și utilaje industriale) și servicii de consultanță de la alte cinci societăți comerciale (307 acte materiale), cu complicitatea unui bărbat de 68 de ani, din Pitești și a unui alt bărbat, de 54 de ani, din municipiul Galați.

Prejudiciul stabilit în cauză este de de 1.267.126,56 lei, reprezentând TVA și impozit pe profit. În vederea recuperării prejudiciului, în cursul urmăririi penale a fost instituită măsura sechestrului asigurator asupra a două bunuri imobile deținute de cei în cauză, 2 terenuri și 2 imobile” potrivit anchetatorilor.

Dosarul a fost înainte către Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeș cu propunere de trimitere în judecată.

Urmăriți Playtech.ro și pe