Lista restricțiilor care intră în vigoare de luni în România. Masca obligatorie și pe stradă, ce a mai anunțat Klaus Iohannis

Lista restricțiilor care intră în vigoare de luni în România. Masca obligatorie și pe stradă, ce a mai anunțat Klaus Iohannis
Klaus Iohannis anunță noile măsuri restrictive. Restricțiile intră în vigoare de luni

Astăzi la Palatul Cotroceni a avut loc ședința de urgență cerută de Klaus Iohannis cu reprezentanții CNSU și ai guvernului interimar. Ședința a avut loc ca urmare a crizei generate de valul 4 și a numărului mare de noi infectări și decese. Ziua de azi a confirmat un record de 17.158 de noi cazuri și 414 de decese, între care și un minor cu vârsta înter 10 și 12 ani. La finalul ședinței Klaus Iohannis a anunțat noile restricții care vor fi aprobate de CNSU, cel târziu mâine.

Recordul de noi infectări determină noi restricții

Ieri Klaus Iohannis cera factorilor decizionali o ședință de ugență pentru satăzi, ședință în care s-a discutat necesitatea impunerii unor noi măsuri restrictive. Conform declarației președintelui, decizia a venit forțată de numărul record de noi cazuri de infectări și de decse.

„Vreau să fiu fiu clar din capul locului. Dacă vrem să se oprească pandemia singura soluție este vaccinarea. Dragi români, dacă vreți să terminăm cu pandemia, vaccinați-vă. Dacă vreți să nu ajungeți la terapei intensivă, vaccinați-vă.

Singurul lucru care se întâmplă dacă vă vaccinați este că scăpați de boală și de forme grave ale bolii. Noi ca și societate vom scăpa doar dacă ne vaccinăm. Este nevoie de restricții prin care să putem avea grijă de cei mai vulnerabili.”, declară Klaus Iohannis la finalul ședinței de la Palatul Cotroceni.

Klaus Iohannis anunță noile restricții. Intră în vigoare de luni

Tot Klaus Iohannis a fost cel care a anunțat și noile restricții discutate astăzi și care vor fi aprobate de Guvern, cel mai târziu mâine. CNSU va crea cadrul normativ, iar Guvernul va face cadrul legal prin care va impune aceste noi restricții, cel târziu mâine, conform declarațiilor președintelui Klaus Iohannis.

„Este regretabil, dar trebuie să instituim restricții care vor intra în vigoare de luni. Guvernul va hotărâ cel târziu vineri concret ce restricții intră în vigoare, după ce CNSU va stabili normele.

Este evident că școlile sunt puternic afectate, prin toți factorii. În mod normal ar fi vacanță pentri cei mici de luni. S-a decis ca această vacanță sa fie valabilă pentru toate formele de învățământ.”, mai declarat Klaus Iohannis.

Conform celor discutate și aprobate astăzi, au fost anunțate următoarele restricții ce vor intra în vigoare de luni, după cum a anunțat Klaus Iohannis.

  • Va fi restricționată circulația pe timp de noapte, exepție o vor face persoanele vaccinate sau cei cu legitimații de serviciu și care au neapărată nevoie de a circula
  • Pe timpul zilei, la majoritatea activiților accesul va fi permis numai cu Certificatul Verde, iar persoanele nevaccinate nu vor mai avea acces.
  • Masca de protecție devine obligatorie în interior, exterior, la școală, în piețe, cinema, etc
  • Vacanță pentru elevii din toate ciclurile de învățământ

 

Alte restricții ce ar putea fi impuse de luni

În afară de măsurile anunțate în această seară de Klaus Iohannis, Guvernul Cîțu și CNSU ar mai putea impune următoarele restricții:

  • Certificatul Verde obligatoriu la locul de muncă. Cei nevaccinați ar putea avea accesul restricționat, sau după caz să muncească de acasă.
  • Închiderea magazinelor mai devreme de ora stabilită prin ultimele decizii restricționale.
  • Interzicerea activităților care crează aglomerații.
  • Trecerea școlilor în predarea online.
  • Carantina zonală sau generală.
  • Interdicția de a călători între localități.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI