Lista completă a restricțiilor de azi, 25 octombrie. Raed Arafat a clarificat tot

Lista completă a restricțiilor de azi, 25 octombrie. Raed Arafat a clarificat tot
Lista completă de restricții pentru cei nevaccinați

Ce nu ai voie să faci dacă nu ai certificatul verde? Oamenii nevaccinați au parte de o serie lungă de restricții. Lista completă a fost clarificată de Raed Arafat. Ce nu vor mai putea face nevaccinații?

Lista completă de restricții pentru cei nevaccinați

Situația în care se află România este una alarmantă pentru că spitalele sunt din nou arhipline, iar numărul din dreptul deceselor după infectarea COVID-19 crește de la zi la zi. Din acest motiv autoritățile s-au văzut nevoite să aducă în prim-plan cetățenilor restricții mai dure care au intrat în vigoare chiar de azi, 25 octombrie.

Raed Arafat a venit cu clarifiări despre noile măsuri pentru ca totul să fie cât mai bine înțeles de către toată lumea. Cei care nu au carnetul verde nu au voie în mall-uri, excepție sunt doar cei care merg spre centrele de vaccinare, pe la culoarele speciale.

Românii pot tranzita magazinele alimentare din centrele comerciale doar în baza certificatului verde care atestă vaccinarea cu serul împotriva COVID-19 sau dovadă trecerii prin boală.

„Nu veți găsi mall nicăieri, ca nu e definiție juridică, există centre și parcuri comerciale. Regula clară de intrare la mall este că este obligatorie verficarea certificatului verde – vaccinat sau trecut prin boală. Prin excepție au acces doar cei care merg spre centrele de vaccinare și numai dacă există organizate culoare speciale.

Mai e excepție pentru mall-urile care au servicii publice administrative, cum e de exemplu cu pașapoartele. Acolo se poate intra cu test valabil și dovada programării la pașapoarte sau la serviciul care funcționează acolo. În mall la magazinele alimentare nu se poate intra decât în baza certificatului verde – vaccinat sau trecut prin boală”, a precizat șeful DSU.

„Acolo se intră cu certificatul verde”

Persoanele nevaccinate au, însă, voie la magazinele alimentare precum sunt cele de lângă blocuri sau diverse supermarket-uri singulare, nu din cadrul unui centru comercial. Singurele măsuri valabile sunt distanțarea socială și purtarea măștii de protecție.

„La magazinele alimentare din afara mall-urilor se poate intra doar cu mască și respectând regulile sanitare, la orice magazin sau operator economic care comercializează alte produse, aici exceptând farmaciile, acolo se intră cu certificatul verde.”, a mai spus șeful DSU.

De asemenea, la hoteluri se pot caza doar cei care prezintă certificatul verde. Șeful DSU le-a dat o veste proastă celor care doreau să se bucure în următoarele 30 de zile de concediu pentru că nu se pot caza decât persoanele care au documentul în cauză care să ateste administarea serului sau trecerea prin COVID-19.

„Pe lângă acest lucru activitatea de cazare în structurile de primire turistică va fi permisă doar persoanelor care au certificat verde – vaccinat sau trecut prin boală”, a spus șeful DSU.

Restricții

 • nu pot intra în cinematografe, la spectacole și concerte în spații închise sau deschise;
 • se interzic activitățile recreative și sportive desfășurate în aer liber;
 • nu pot participa la proteste, mitinguri și demonstrații;
 • nu pot circula în intervalul 22:00 – 05:00;
 • nu pot intra în restaurante și cafenele, inclusiv cele din interiorul hotelurilor sau unităților de cazare;
 • nu pot intra în interiorul sălilor de sport sau fitness;
 • nu pot merge la piscine interioare;
 • nu pot intra în interiorul sălilor de jocuri de noroc;
 • nu pot merge la locuri de joacă pentru copii în spații închise sau deschise, gestionate de operatori economici;
 • nu pot merge la târguri, bâlciuri și talciocuri;
 • nu pot intra în interiorul instituții publice centrale și locale, regii autonome și operatori economici cu capital public. Totuși, aici e permis și accesul celor care au un
 • rezultat negativ al unui test PCR făcut în ultimele 72 de ore sau antigen rapid făcut în ultimele 48 de ore. De asemenea, sunt exceptați cei care au de rezolvat chestiuni
 • urgente, cum ar fi eliberarea de certificat de deces sau de naștere, dar și cei care necesită acces la servicii medicale și prestații sociale, cei care se duc la centre de
 • vaccinare sau cei care participă la proceduri administrative de ordine și siguranță publică sau la proceduri judiciare, disciplinare, contravenționale sau administrativ-jurisdicționale;
 • nu pot intra în mall-uri. Excepție fac persoanele care merg la un centru de vaccinare din incinta mall-ului sau cele care au un test PCR făcut în ultimele 72 e ore sau antigen rapid făcut în ultimele 48 de ore și vor să meargă la serviciile publice comunitare care funcționează în clădirea respectivă (măsura trebuie adoptată de Guvern și publicată în Monitorul Oficial).
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI